Ribiči koji svoje vrijeme vole provoditi uz rijeku Glogovnicu danas se po tko zna koji put pitaju, do kada će neodgovorni pojedinci svojim (ne)djelima uništavati riblji fond i zagađivati ovu pritoku rijeke Česme?

Prvi znakovi novog pomora ribe su na području Zajednice ŠRD Čazma primijećeni iza 14 sati kada je obaviješten ribočuvar Ivan Galović koji je obavijestio Hrvatske vode i policiju koji su izašli na teren. I sami smo se uvjerili u nesnosan smrad, po svemu sudeći đubrenice koju je netko uzvodno od područja koje pokriva Zajednica ŠRD Čazma najvjerojatnije ispustio u rijeku.

Kako su nam ispričali ribiči koje smo zatekli na mjestu, đubrenica istisne kisik iz vode i riba se jednostavno uguši. Najosjetljivija je mlađ, pa bijela riba, a onda cvergli i somovi. S obzirom da su i cvergli izašli na površinu i hvataju zrak, a i nekoliko manjih somova je pronađeno uginulo, pravi razmjeri ovog trovanja će se tek vidjeti sutra. Prema informacijama koje imamo, već ugibaju i veći primjerci riba, od šarana, štuka i somova. Jesu li oni koji su ispustili đubrenicu očekivali najavljenu kišu koja je na ovom području izostala, pa da kamufliraju na neki način svoje nedjelo ili im je bilo na pameti da vikendom nadležne službe ne rade, pa su iskoristili priliku riješiti se svog otpada, možemo samo pretostavljati. Ovo, inače, nije prvi ovakav slučaj koji se događa na Glogovnici. To se događa nekoliko puta godišnje, nekad jačim, nekad slabijim intenzitetom, ali uvijek izostane kazna onome tko to napravi. Prema informacijama koje smo malo prije dobili inspektori Hrvatskih voda uzet će večeras uzorke vode, a osim čazmanske policije, reagirala je i vrbovečka. Kakav će biti epilog ovog trovanja ribe u Glogovnici i hoće li napokon netko odgovarati onako kako bi i trebao za ovaj ekocid, tek ćemo vidjeti.

Kod mosta u Marčanima snimli smo kako se riba bori za zrak i uginule primjerke riba, a ponavljamo, izgleda da ono najgore tek slijedi.