HPD Garjevica uz potporu Turističke zajednice Grada Čazme organizira tradicionalnu “Obiteljsku šatorijadu” povodom Dana grada na ribičkom kompleksu Vustje, a Šatorijada je u planu 15. srpnja. Osim spavanja pod zvijezdama, organizirano je druženje, igre i zabava uz vatru, a za znatiželjne klince u planu je prikazivanje jednog filma na temu planinarenja.

“Ovo je već četvrta Šatorijada, ako se ne varam. Na početku je nosila naziv ‘Obiteljska’ i inicirana je od strane Turističke zajednice grada Čazme. Prva Šatorijada je bila skromna i sramežljiva s desetak šatora i oko dvadesetak sudionika. No, bila je vesela i opuštajuća. Sudjelovali su Turistička zajednica grada Čazme, HPD Garjevica Čazma i Udruga mladih Čazme. Sljedeće godine smo razmišljali i odlučili smo predložiti Turističkoj zajednici grada Čazme da mi budemo nositelji Šatorijade i da je povežemo s Kotlijadm koja se održava za vrijeme Dana grada. To se pokazalo kao dobitna kombinacija. Šatorijada se sada održava dan prije Kotlijade i svi koji sudjeluju na Šatorijadi mogu besplatno uživati u vrhunskom ručku sljedeći dan na Vustju. Interes za događaj raste iz godine u godinu, a Čazmanke i Čazmanci su oduševljeni. Mislim da im ovo nedostaje i bilo bi dobro razmisliti o tome da se ovakav događaj organizira još nekoliko puta tijekom godine”, izjavio je Kristijan Čikor, predsjednik HPD-a Garjevica.

Šatorijada je od samog početka zamišljena kao spontano okupljanje građana, vrijeme za druženje, zabavu, igre i razgovor.

“Susret oči u oči, bez mobitela. To znači susret s prijateljima, sugrađanima u opuštenoj atmosferi, prisjećanje na uspomene, smijeh. Za djecu je tu igra, igra i samo igra”, dodao je Čikor.

HPD Garjevica osigurava i priprema prostor za Šatorijadu, postavlja logorsku vatru, osigurava ogrjev te nešto hrane i pića. No, preporučuje se da svaki sudionik donese svoju opremu, hranu i piće.

“Na Šatorijadi svi mogu sudjelovati. Nema ograničenja. No, želimo skrenuti pozornost na to da prekomjerno konzumiranje alkohola, vandalizam, droga i slično nisu dopušteni. Osobe koje se tako ponašaju bit će upozorene i u krajnjem slučaju udaljene s Vustja jer je ovo obiteljsko okupljanje s puno djece, a takvo ponašanje je neprihvatljivo“, istaknuo je Čikor.

Djeca bi trebala biti u pratnji roditelja ili pouzdane odrasle osobe koja će se brinuti o njima.

„Što se tiče šatora, naša udruga ima pet šatora za ukupno petnaest osoba koje možemo posuditi, ali samo članovima udruge. Ako naši članovi neće koristiti te šatore, moguće ih je posuditi djeci, sudionicima Šatorijade. Žarko Jančić, član naše udruge i sugrađanin, iskusni planinar i stari izviđač, odgovoran je za organizaciju Šatorijade. Možete ga kontaktirati na broj 098 724 145″, poručio je Čikor.