Župan Marko Marušić i predsjednik uprave HŽ putničkog prijevoza d.o.o. Željko Ukić u prisustvu prof. Tomislava Novosela predsjednika Udruge tjelesnih invalida Bjelovar potpisali su ovoga četvrtka ugovor o sufinanciranju troškova javnog prijevoza osoba s invaliditetom i njihovih pratitelja s prebivalištem na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Županija je u tu svrhu osigurala sredstva u iznosu od 20 tisuća eura, a sufinancirat će se 50 posto cijene karte za osobe s invaliditetom i njihove pratitelje za sva putovanja unutar RH.

– Ovaj ugovor se primjenjuje od 1. srpnja, a trajat će do kraja godine, a ja vjerujem da će se sigurno produžiti tijekom  iduće godine. Na ovaj način mi želimo  pružiti podršku našim osobama s invaliditetom, izaći im u susret, jer znamo svi da je svaka kuna potrebna i pružiti im ovu podršku kako bi oni mogli koristiti što više prijevoz vlakom, rekao je župan Marušić.

Predsjednik uprave HŽ putničkog prijevoza d.o.o. Željko Ukić istaknuo je kako HŽ ima odlučnu suradnju s Bjelovarsko-bilogorskom županijom te da je ovo treći ugovor koji potpisuju HŽ i BBŽ kojim se potiče usluga prijevoza vlakom. Podsjetimo, potpisani su već ugovori o prijevozu studenata koji koriste besplatan prijevoz vlakom i ugovor o poticanju prijevoza umirovljenika i osoba starijih od 60 godina.

– To je značajno podizanje količine i broja putovanja i putnika i mislim da je ovo pravi put koji  Županija radi. Ja ću reći radi usporedbe 2022. je u odnosu na 2021. s područja ove županije prevezeno gotovo više od 70  posto putnika. Znači oko 200 tisuća putnika je prevezeno u 2022. u odnosu na 2021. i sve je to rezultat  mjera poticanja ovakvog korištenja prijevoza vlakom, kazao je Ukić.

Prof. Tomislav Novosel predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar zahvalio je Županiji i HŽ-u što su se upustili u ovaj projekt koji će puno značiti svim osobama s invaliditetom.