Započele su prijave za upis u prvi razred srednje škole u školskoj godini 2023./2024. U Hrvatskoj je predviđeno ukupno 48.753 mjesta u 445 škola. Prijave programa trajat će do 7. srpnja i provode se elektronski putem Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole, dostupnog na stranici https://srednje.e-upisi.hr.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije, ukupno petnaest srednjih škola sudjeluje u planiranju strukture upisa u prvi razred srednje škole za navedenu školsku godinu. Te škole su iskazale 1467 slobodnih mjesta raspoređenih u 68 razrednih odjela, izjavila je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i obrazovanje, Andrea Prugovečki Klepac.

Iako su neke škole izrazile želju za uvođenjem novih programa, njihovi zahtjevi nisu odobreni od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. Stoga će programi za upis u prvi razred srednje škole ove godine biti isti kao i prošle godine.

Konačne ljestvice poretka bit će objavljene 10. srpnja, dok će okvirni broj slobodnih mjesta za jesenski upisni rok biti objavljen 14. srpnja. Prijave i odabir obrazovnih programa za jesenski rok provodit će se od 21. do 25. kolovoza, a rezultati će biti objavljeni 26. kolovoza. Objava slobodnih upisnih mjesta za jesenski rok očekuje se 30. kolovoza.

Naknadni upisni rok za one koji nisu ostvarili pravo na upis u ljetnom ili jesenskom roku bit će održan od 1. do 29. rujna.