Prema odluci Slavka Tucakovića, glavnog vatrogasnog zapovjednika RH, o početku redovitih dislokacija vatrogasnih snaga, u četvrtak, 29. lipnja 2023., na redovnu ljetnu dislokaciju Dubrovnik odlazi  prva smjena vatrogasaca iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Profesionalni i dobrovoljni vatrogasci tijekom ljeta će u smjenama po dva tjedna dežurati te provoditi protupožarnu zaštitu kao pomoć domaćim vatrogascima.

– Prema programu aktivnosti, po šest vatrogasaca u šest smjena s područja Bjelovarsko-bilogorske županije sudjelovat će u ovogodišnjoj dislokaciji. Prva smjena vatrogasaca putuje noćas i oni će se sutra u 11 sati pridružiti interventnoj vatrogasnoj postrojbi Dubrovnik na lokaciji Zvekovica. Novost ove godine je mogućnost uključivanja dobrovoljnih vatrogasaca koji su osposobljeni za gašenje požara otvorenog prostora i imaju osobno zvanje. Također, za sudjelovanje u ozbiljnijim intervencijama moraju ispunjavati određene psihofizičke zahtjeve, izjavio je glavni vatrogasni zapovjednik Bjelovarsko-bilogorske županije Josip Heger i dodao da su vatrogasci spremni reagirati i na izvanredne lokacije ako se pokaže potreba.

– Prema programu aktivnosti za ovaj dio požarne sezone, Vatrogasna zajednica županije surađuje s Vatrogasnim zajednicama općina i gradova. Oni stavljaju tehniku i ljudstvo na raspolaganje u slučaju izvanredne dislokacije kako bi pružili pomoć kolegama na priobalju. Određeni broj vatrogasaca stalno je u pripravnosti čim je započela požarna sezona. Vatrogasne zajednice imaju propisanu opremu, broj ljudi i vrijeme u kojem se trebaju odazvati te stići na određenu lokaciju unutar Republike Hrvatske, rekao je Heger.