U Čazmi će se u srijedu, 28. lipnja, s početkom u 19 sati, održati svečano otvorenje nove izložbe Gradskog muzeja pod nazivom “Arheološki lokalitet Rađinac u Čazmi – 40 godina od istraživanja”. Izložba će se održati u Galeriji Aleksandar Marks.

Arheološki lokalitet Rađinac u Čazmi predstavlja jedno od najvažnijih nalazišta ranog brončanog doba u Hrvatskoj. Lokalitet se nalazi u Moslavačkoj ulici, na putu prema Suhaji, a većina stanovništva naziva ga Hudžberova šuma.

– Istraživanje ovog lokaliteta započelo je 1983. godine pod vodstvom arheologa Vjekoslava Štrka iz zavičajnog muzeja. Tijekom istraživanja pronađeno je gotovo 900 predmeta, uglavnom keramike, koji svjedoče postojanju rane brončane naseljenosti u tom području. Starost nalazišta procjenjuje se na razdoblje od 1800. do 1700. pr. Kr., što čini ovo otkriće izuzetno važnim za hrvatsku arheologiju ranog brončanog doba, s obzirom da je to bilo jedno od prvih rano brončanih naselja na prostoru Hrvatske, kazala je ravnateljica Centra za kulturu Čazma Maja Cepetić Rogić.

Važnost ovog lokaliteta dodatno je naglašena činjenicom da je istraženi materijal kasnije obrađen i publiciran u Podravskom zborniku od strane arheologa kao što su Zorko Marković. Nalazi iz Čazme su također zabilježeni u radovima drugih arheologa koji su pisali o tom području.

Ono što je zanimljivo jest da se prapovijesne zajednice obično nisu dugo zadržavale na jednom mjestu, što ukazuje na širenje oblika naseljenosti iz Čazme na ostale dijelove Hrvatske.

Ravnateljica Cepetić Rogić također je istaknula da je ova izložba i način odavanja počasti preminulom kolegi Vjekoslavu Štrku, koji je svojim arheološkim radom značajno pridonio Čazmi.

– Smatramo da je došlo vrijeme da na neki način obilježimo i ukažemo na postojanje ovako važnog lokaliteta. Dodatnu važnost daje činjenica da su nam nalaze obradili na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kolegica docentica Janja Maurović Mokos uspjela je obraditi većinu naših nalaza i autorica je teksta kataloga. Vjerujem da će svakako biti korisno uzeti katalog, koji je kratak tekst od nekih petnaestak stranica, kako bi se shvatila vrijednost ovog otkrića. Osim toga, osobito me raduje što na ovaj način odajemo počast preminulom kolegi Vjekoslavu Štrku, koji je svojim arheološkim radom značajno zadužio Čazmu. Vjerujem da će vrijeme još više pokazati koliko je on pridonio arheologiji u našem gradu, zaključila je Cepetić Rogić.

Izložba će biti otvorena od 28. lipnja do 15. listopada 2023. godine