Na kultnim terenima bjelovarske „Sokolane“ je danas, ponedjeljak – 26. lipnja započeo košarkaški kamp „HOOPS“ čiji je organizator KK „Vedi“ Bjelovar. Kamp će trajati do 1. srpnja uz naglasak kako ga pohađa šezdesetoro djece iz Bjelovara, ali i ostalih dijelova Hrvatske, pa čak i nekoliko europskih zemalja poput Bosne i Hercegovine te Češke. Na samom početku, jedan od trenera bjelovarskog Vedija i njegov tajnik – Stipe Sabljić rekao nam je kako je ovo zapravo nagrada malenim košarkašima za fer, korektno ponašanje, odnosno njihov predan rad tijekom svih ovih godina.

–Djeca će treninge imati ujutro i navečer, i to u dvije grupe, ovisno o uzrastu. Preko dana ćemo svi zajedno ići na bazen te ćemo cijelu priču začiniti različitim druženjima. Također, nikako ne smijem zaboraviti kazati da nam u četvrtak stiže vrsni nutricionist koji će djeci govoriti o pravilnoj prehrani. Naravno, i mi treneri na ovaj način dobivamo dodatnu edukaciju, a najbolji polaznici kampa će dobiti besplatni odlazak u kamp na Veli Lošinj – kazao je Sabljić, dok je poznati košarkaški trener Davor Matković, koji će u danima koji su pred nama voditi bjelovarski kamp istaknuo važnost što duljeg zadržavanja djece i mladih u sportu.

– Jedino što je važno je djecu i mlade što dulje zadržati u sportu, i to na bilo koji način. U Španjolskoj se između kadeta te juniora gubi između 50 i 60% djece, a između juniora i seniora njih između 70 i 80 % . Siguran sam da su podaci slični i za Hrvatsku, a dakako, taj negativan trend se mora zaustaviti. U svemu tome je trenerska uloga vrlo važna jer upravo trener ima zadaću usmjeriti dijete u neki od sportskih pravaca. Ti pravci, za djecu na kojima se nakon nekog vremena vidi da neće postati igrači mogu biti: trenerski posao, mogu se baviti suđenjem, biti pomoćni suci, pa čak i sportski novinari. Smatram kako je upravo to naš pravi zadatak i upravo je to odlika dobrog trenera – istaknuo je Matković dodajući kako će polaznici ovog kampa imati priliku naučiti osnove.

– Ako netko želi napisati knjigu, prvo mora znati pisati slova te slagati riječi i rečenice. U košarci je ista stvar. Naime, djeca moraju naučiti osnove vođenja lopte, šutiranja, dodavanja. To je ono što se mora znati. Danas se košarka mistificira na neviđene nivoe, a to ne treba raditi. Topla voda je odavno izmišljena te se samo treba služiti onim što je već poznato – naglasio je Matković.

Da je sport iznimno važan za djecu ustvrdio je i bjelovarski dogradonačelnik Igor Brajdić.

– Djeca u današnje vrijeme previše borave na mobitelima. Stoga je Grad Bjelovar želio potaknuti nešto sasvim drugačije pa smo zbog toga, u suradnji s KK „Vedi“ organizirali ovaj kamp na kojem sudjeluje više od šezdesetoro djece. Svakako, treba istaknuti poznatog košarkaškog trenera Davora Matkovića koji je s mlađim dobnim skupinama španjolskog velikana Reala iz Madrida osvojio španjolsko prvenstvo. Upravo će on svoja znanja i iskustva prenijeti na djecu iz Bjelovara te smo na to izuzetno ponosni. Osim toga, nije samo nogomet sport. Košarka, koja je također u povijesti bila slavna na ovim prostorima se u Bjelovar vraća na velika vrata – kratko nam je za kraj poručio bjelovarski dogradonačelnik.