14.3 C
Bjelovar
Nedjelja, 1 listopada, 2023
spot_img

Bilogorski vinari na Vinatlonu i međunarodnoj konferenciji „Vinski turizam – lokalni pristup i europske perspektive“

Nove vijesti

Predstavnici Općine Veliko Trojstvo, Udruge vinogradara, vinara i voćara „Trojstvo“ te udruge „Bilogorski turistički put“ sudjelovali su na manifestaciji Vinatolon i konferenciji „Vinski turizam – lokalni pristup i europske perspektive“ koje su se održavale u Baranji 23. i 24. lipnja.

Vinari iz brojnih europskih zemalja okupili su se već 22. lipnja na večeri dobrodošlice na kojoj je načelnik Općine Kneževi Vinogradi Vedran Kramarić zaželio dobrodošlicu i ukratko predstavio vinorodnu i bogatu Baranju.

U petak je u novoj vinariji vina Belje u kamencu održana konferencija „Vinski turizam – lokalni pristup i europske perspektive“ na kojoj se kroz panele razgovaralo o mogućnostima razvoja vinskog turizma, a svoja iskustva i znanja podijelili su vinari, radnici u turizmu i brojni drugi.

Potpisana Povelja o suradnji vinskih destinacija

Zahvaljujući Hrvatskoj udruzi za turizam i ruralni razboj „Klub članova Selo“ i njezinoj predsjednici Dijani Katica, Općina Veliko Trojstvo jedna je od 25 potpisnika Povelje o suradnji vinskih destinacija koja započinje „Mi, potpisnici ove Povelje, predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave, znanstvenih i stručnih institucija, udruga i udruženja, turističkih zajednica i organizacija, djelatnici u turizmu, predstavnici vinskih destinacija, vinski stručnjaci, poduzetnici u ruralnom/vinskom turizmu i ostali sudionici svjesni smo važnosti suradnje i zajedničkog djelovanja u promociji vinskog turizma, održivog razvoja vinogradarstva i podizanja kvalitete vinskih proizvoda s ciljem jačanja i unaprjeđenja vinskog i turističkog sektora, odlučujemo uspostaviti službenu suradnju…“

Povelju je potpisao Slaven Klobučar, predsjednik udruge „Bilogorski turistički put“ koji je u svojem obraćanju predstavio rad bilogorskih vinara i vinogradara te sve turističke posebnosti našeg kraja.

‒ Bilogora se tek mora pozicionirati na vinsku i turističku kartu Hrvatske. Općina Veliko Trojstvo zajedno s Udrugom vinogradara, vinara i voćara „Trojstvo“ tome zasigurno pridonosi podržavajući njihov rad, ali i pomažući u organizaciji međunarodne izložbe vina „Bilogorskog kraja“ koja je ove godine okupila više od 200 uzoraka vina, rakija i likera. Čast nam je biti u ovom odabranom međunarodnom društvu koje će zajedno raditi na povezivanju vinskih regija i proizvođača kako bi jedni od drugih učili, podupirali se i vinoljupcima ponudili vina vrijedna kušanja, zaključio je Slaven Klobučar.

Predstavnici Bilogore među najboljim baranjskim i hrvatskim vinarima

U petak navečer u starom podrumu u Kneževim vinogradima održana dodjela povelja, priznanja i zahvalnica najboljim baranjskim vinarima, a na štandovima su se predstavile vinske destinacije koje su sudjelovale na Vinatlonu. Među njima je bila i Udruga vinogradara, vinara i voćara „Trojstvo“ iz Velikog Trojstva, a ono što se na prvu moglo primijetiti kako bilogorska vina ne zaostaju za ostalim kontinentalnim vinskim regijama i podregijama.

Subota je bila rezervirana za obilazak vinske ceste Baranje, dvorca Tikveš te Parka prirode Kopački rit. Zatim su se sudionici zaputili prema Zmajevcu gdje je nastavljena manifestacija Vinatlon, a ono što je posebno oduševilo prisutne bio je Bačvatlon – natjecanje u guranju bačve uz strminu Banskog brda. U ekipi domaćina bili su Vedran Kramarić, načelnik Općine Kneževi Vinogradi i Matej Perkušić, direktor Turističke zajednice Baranja, dok su s druge strane bili Slaven Klobučar, predsjednik udruge „Bilogorski turistički put“ i Antonijo Brajković, gradonačelnik Skradina. U srčanoj borbi gosti su odnijeli uvjerljivu pobjedu i obranili boje Bilogore i Dalmacije.

Poslijepodne je nastavljeno uz obilazak gatora, tradicionalnih baranjskih vinskih podruma te kušanje vina i delicija, a završeno je druženjem svih sudionika Vinatlona.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika