Povodom Dana hrvatskog šumarstva koji se obilježava 20. lipnja, u atriju bjelovarskog Gradskog muzeja upravo jučer – utorak, 20. lipnja je otvorena izložba 18. bjelovarskog salona fotografije pod nazivom “Šuma okom šumara” s međunarodnim sudjelovanjem. Važno je naglasiti da je izložba otvorena u suradnji Hrvatskog šumarskog društva ogranak Bjelovar te Gradskog muzeja Bjelovar, čija je zamjenica ravnatelja Marijana Dragičević na samom početku prigodnim riječima pozdravila sve prisutne.

– Prije svega, željela bih svim šumarima čestitati Dan hrvatskoga šumarstva. Hvala što ste se odazvali i što ste upravo Gradski muzej Bjelovar odabrali za početak ove gostujuće izložbe koja će kasnije krenuti diljem Hrvatske – poručila je Dragičević. Predsjednica Hrvatskog šumarskog društva ogranak Bjelovar Martina Pavičić nije krila zadovoljstvo što je ova priča stigla do svoje punoljetnosti.

– Bez obzira koliko je bilo izazova i teškoća svih ovih godina, ponosni smo na ovaj zavidan broj postavljenih salona. Salon svake godine organiziramo povodom Dana hrvatskog šumarstva, 20. lipnja. Iako je prošlo punih 20 godina otkako je Hrvatsko šumarsko društvo ogranak Bjelovar postavilo prvi salon fotografija „Šuma okom šumara“, do tada je to bila izložba, a 2014. i 2020. nismo postavljali salone. Razlog toga je što smo 2014. godine izdali monografiju deset salona „Šuma okom šumara“, dok 2020. zbog pandemije Covida-19 nismo uspjeli postaviti salon – navela je.

Pavičić je podsjetila kako je idejni začetnik salona Željko Gubijan

– Njegovu ideju svesrdno su podržavali svi dosadašnji predsjednici bjelovarskog ogranka Šumarskog društva. Veselimo se što je nastavio s radom oko salona i nakon odlaska u zasluženu mirovinu – rekla je. Na dosadašnjim salonima sudjelovala su 184 autora iz svih krajeva Hrvatske te autori iz: Austrije, Njemačke, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Češke, Slovačke i Kanade s ukupno pristiglih  7.152 fotografija. Tijekom proteklih godina salon je gostovao u brojnim dijelovima Hrvatske, a dio fotografija redovito ukrašava izložbene prostore Hrvatskih šuma, otkrila je Pavičić te naglasila još neke činjenice.

– 2009. godine izložba je prvi put prešla granice Hrvatske kada je 110 fotografija s prvih pet bjelovarskih salona izloženo u Helsinkiju pod nazivom „Šuma okom hrvatskih šumara“. Veliki uspjeh polučili smo 2011. kada je u organizaciji tadašnjeg Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva RH i Hrvatskog šumarskog društva izložba postavljena u New Yorku u zgradi Ujedinjenih Naroda. Naime, upravo na inicijativu Republike Hrvatske, glavna skupština UN-a donijela je rezoluciju kojom je 2011. godina proglašena međunarodnom godinom šuma te je tim povodom izloženo 50 odabranih fotografija hrvatskih autora iz kolekcije svih dotadašnjih salona. Izložba je ostala u SAD-u i obišla je još nekoliko američkih gradova, nakon čega je završila u Svjetskom šumarskom centru u Oregonu kao njihov stalni postav. 6. veljače 2020. u Bruxellesu povodom hrvatskog predsjedanja Europskom unijom otvorena je retrospektivna izložba „Šuma okom šumara“ od 16 fotografija svih dotadašnjih salona. Predstavljanje fotografija, a u konačnici i hrvatskog šumarstva realizirano je na inicijativu i veliko zalaganje predsjednice Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije Silvije Zec – ispričala je.

Navela je i više detalja o trenutnom salonu.

– Na ovogodišnji 18. salon prijavilo se 29 autora – tri iz Mađarske, dva iz Slovenije, jedan iz Njemačke i 23 domaća autora s 271 fotografijom, od čega su 194 pojedinačne fotografije i 16 serija sa 77 fotografija. Ocjenjivački odbor u sastavu Antun Krešić, Dubravko Adamović i Štefan Brajković je u lugarnici Fuka na području šumarije Vrbovec 13. svibnja pregledao pristigle fotografije, a potom predložio za nagrađivanje i odabrao za izlaganje 190 fotografija. Tu je bilo 16 serija sa 63 fotografije te 117 pojedinačnih fotografija od 28 autora. Također, valja naglasiti kako je ove godine pristiglo manje fotografija nego prijašnjih godina, ali fotografije su iznadprosječne kvalitete i stoga je veći udio pristiglih fotografija odabran za izlaganje. U odabiru fotografija nedostajao nam je dugogodišnji član ocjenjivačkog suda Berislav Rupčić koji nas je prošle godine prerano napustio – istaknula je te dodala kako su mu zato posvetili ovaj salon.

Govoreći o Šumi okom šumara, Pavičić je napomenula kako su željeli razbiti predrasude da šumar ne hoda šumom samo s pilom i sjekirom te uvjeriti javnost da je šuma najveće prirodno obnovljivo bogatstvo hrvatskog naroda koje kao složeni ekosustav ima posebnu važnost za život na zemlji. Navela je i kako će se iduće godine proslaviti dvije velike obljetnice – 150 godina organiziranog šumarstva na ovim prostorima i 70 godina Hrvatskog šumarskog društva ogranak Bjelovar.

Akademik Igor Anić, predsjednik Hrvatskog šumarskog društva otkrio je više o društvu.

– To je društvo koje okuplja 2.733 člana diljem Hrvatske. Krasi ga duga tradicija, borba za interese šumarskog staleža, struke, šumara i šuma. Iz njega su izmicale mnoge inicijative i ostvarivale se mnoge ideje. Mogli bismo reći da sve najvažnije stvari u hrvatskom šumarstvu imaju svoje ishodište u Hrvatskom šumarskom društvu – kazao je te kao primjere naveo šumarsku akademiju, odnosno fakultet, strukovnu komoru, ustroj Hrvatskih šuma kao državne tvrtke, inicijative zakona o šumama i drugo. Otkrio je i kako hrast lužnjak postiže najveću produktivnost upravo na našem području, u bazenu Česme te službeno otvorio izložbu nakon čega su dodijeljene nagrade najboljim autorima.

Otvorenje izložbe “Šuma okom šumara” popratila je i Glazbena škola Bjelovar čiji su učenici: Elizabeth Aria Cone, Maksim Radanec, Dorian Ćurić, Lorena Radičević i Borna Bertić te profesor Ivan Oškera izveli tri skladbe. Izložba se može pogledati u podrumskim prostorijama bjelovarskog muzeja do 4. srpnja 2023. godine