Mnogi građani s nestrpljenjem iščekuju dolazak godišnjeg odmora i putovanje na more ili neku dugo sanjanu destinaciju. No, za neke od njih, ovogodišnje putovanje ostavit će gorak okus u ustima, vjerujemo kao i 31-godišnjoj Čazmanki koja je postala žrtva prevare prilikom rezervacije apartmana.

Prema policijskom izvješću, Čazmanka je u siječnju pronašla na jednom stranom Internet oglasniku oglas za iznajmljivanje apartmana u Španjolskoj u razdoblju od 01. studenog 2023. do 30. travnja 2024. godine. Nakon što je stupila u kontakt s najmodavcem putem mobilne aplikacije, zatraženo joj je da unaprijed plati najam. No, nakon što je izvršila plaćanje, više nije mogla uspostaviti kontakt s najmodavcem, zbog čega se smatra prevarenom za iznos od 10 500 eura.

Kako bi izbjegli ovakav scenarij, iz policije upozoravaju na nekoliko mjera opreza prilikom rezervacije smještaja. Prije rezervacije, važno je pažljivo provjeriti informacije o smještaju, lokaciji, načinu plaćanja i iznajmljivaču. Također, preporučuje se rezerviranje putem službenih platformi, a prilikom plaćanja unaprijed treba obratiti pozornost na sigurnost stranice putem koje se vrši plaćanje.

Dodatni savjeti uključuju traženje dodatnih fotografija ili virtualne šetnje kroz apartman, kao i provjeru autentičnosti smještaja. Građanima se također preporučuje zaštita njihovih korisničkih računa snažnom lozinkom i korištenje dvofaktorske autentifikacije. Također se savjetuje izbjegavanje rezervacija u zadnji trenutak kako bi se izbjegle nepromišljene odluke.