Foto/Grad Čazma

U subotu, 24. lipnja, Konjički klub Husar iz Čazme će biti domaćin značajnog događaja u svijetu konjičkog sporta – Prvenstva Hrvatske u daljinskom jahanju. Ova utrka, koja je de facto prvenstvo Hrvatske, također će se bodovati kao V. kolo Croatia kupa u daljinskom jahanju.

Organizatori su izrazili zadovoljstvo odabirom lokacije za utrku. “Imamo odličnu stazu. Po prvi puta smo izmjestili start i cilj s mjesta ekonomije. On se sada nalazi na prostoru Športsko ribolovnog centra Vustje. Ugodno sam iznenađen. Dugo me nije bilo na tom prostoru i baš zadovoljava sve uvjete koje mora zadovoljavati takvo mjesto da bi utakmica bila u potpunosti regularna”, izjavio je predsjednik kluba Branko Kovačić.

Staze za utrku pružaju prekrasan pogled uz rijeku Česmu prema jugu, prema Križu i na sjever prema Sičćanima. Uspješno su osmišljene dvije etape, jedna dugačka 30 kilometara i druga kraća duljine 21 kilometra.

Daljinsko jahanje postalo je popularan sport u Hrvatskoj, s aktivnim sudjelovanjem dvadesetak konjičkih klubova diljem zemlje. Organizatori očekuju da će Prvenstvo Hrvatske privući predstavnike svih klubova koji su zadovoljili kvalifikacije i uvjete Croatia Cupa vezane uz starost konja i natjecatelja.

“Posebno očekujemo sudjelovanje Konjičkog kluba Čazma i Konjičkog kluba Husar, koji je i domaćin ovog prvenstva. Predviđamo da će Husar imati oko 5 natjecatelja, dok će klub iz Čazme biti prisutan s otprilike istim brojem ili nešto manje. Čazma je nedavno ostvarila vrlo dobre rezultate u konjičkom sportu, stoga se nadamo da će postići dobre rezultate i na ovom prvenstvu”, istaknuo je Kovačić.

Utrke će započeti u jutarnjim satima, s početkom u 7 sati, te će se odvijati do 10 sati. Prva utrka, na udaljenosti od 108 kilometara za seniore, startat će u 7 sati, dok će juniorska utrka na 87 kilometara startati u 8 sati. Utrka za kadete na 64 kilometra započet će u 9 sati, dok je start utrke na 40 kilometara zakazan za 10 sati.

Organizatori pozivaju stanovnike Čazme i okolnih mjesta da se odazovu i podrže ovaj događaj. S obzirom na ograničeni prostor za parkiranje, predlažu da oni koji mogu doći pješice to i učine. Također, bit će osiguran alternativni prostor za parkiranje na obližnjim nasipima koji neće utjecati na tijek utrke.

“Ovaj događaj nije bio planiran, ali zbog spleta okolnosti i velike podrške Grada Čazme, odlučili smo ga organizirati. Zahvaljujući njihovoj podršci i suradnji s vatrogascima i lokalnim tvrtkama, vjerujemo da će ovo biti uspješno natjecanje” zaključio je predsjednik KK Husar Branko Kovačić.