Ima ih 16 i prošli su i uspješno završili šestomjesečne edukacije kroz apsolviranih tisuću sati izobrazbe u teoriji i praksi izgradivši se kao poduzetnici naučeni čitati projekte telekomunikacijske infrastrukture. Danas s diplomom kao potvrdom stečenih novih znanja, optičko-telekomunikacijski tehničari spremno idu na tržište rada, a posla za njih ima, i bit će… O procesu nakon kojeg je s novim iskustvima spreman nova znanja primijeniti na novom poslu jedan od 16 polaznika prve generacije edukacija u Digitalnom inovacijskom centru u Daruvaru, Andrej Rohlik, za izobrazbu kroz koju je prošao kaže kako je bilo izuzetno zanimljivo i poučno a istovremeno moglo se naučiti i u teoriji i u praksi kakav je to posao, koji se uređaji koriste i kakav je jedan prosječan radni dan optičko-telekomunikacijskog tehničara.

Edukacije je provodila Razvojna agencija Daruvar u suradnji s Gradom Daruvarom i tvrtkom Roaming Networks u okvirima Mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – stručno osposobljavanje na radnom mjestu. O ovoj mjeri aktivne politike zapošljavanja u ime Hrvatskog Zavoda za zapošljavanje, pročelnica Područnog ureda Bjelovar Martina Topalović napominje kako je svih 16 polaznika uspješno završilo edukacije.

Osposobljavanje nezaposlenih provedeno je isključivo na račun Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za što je Zavod izdvojio gotovo 90 tisuća eura tijekom šest mjeseci provedbe, po polazniku edukacija 560 eura a za mentore 265 eura mjesečno. Ravnateljica Razvojne agencije Daruvar Nicol Polenus za provedeni program kaže kako je dobar jer je riječ o traženom zanimanju na tržištu rada. Nakon što su uspješno završili edukacije nekoliko radnika odmah će se zaposliti a ostali mogu raditi za bilo koju tvrtku koja projektira, izrađuje  i provodi optički Internet, naglasila je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo daruvarske Gradske uprave Danica Cetin.

Grad Daruvar je tijekom provedbe edukacija organizatorima bio partner i logistička podrška, i sada, otvaranjem novih poslovnih perspektiva polaznicima s diplomama, to je i za Grad još jedan napredak, istaknula je to zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi.

Potreba na tržištu za ovim profilom zanimanja ima, a bit će još i edukacija nakon uspješne provedbe prvog kruga. Drugi krug edukacija u Digitalno inovacijskom centru u Daruvaru započinje u rujnu.

Više pročitajte u 158. izdanju 043 Bjelovarsko-bilogorskog vjesnika