Prošao je rok u kojem su građani mogli koristiti dokumente koji su istekli tijekom pandemije COVID-a. Prema najnovijim podacima, broj nevaljanih osobnih iskaznica premašuje 183 tisuće, dok se broj nevaljanih putovnica popeo na 397 tisuća, a vozačkih dozvola na oko 74 tisuće. Kraj pandemije službeno je proglašen 12. svibnja, a građani su imali još 30 dana od tog datuma da se koriste isteklim dokumentima, što znači da je taj rok istekao.

Miroslav Maretić, voditelj Službe za upravne poslove u Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP), gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a, izjavio je da je kazna za posjedovanje istekle osobne iskaznice 60 eura.

Maretić je također upozorio da se očekuju velike gužve na šalterima te je preporučio korištenje redomata kako bi se ubrzao proces. Napomenuo je da svake godine, tijekom ljetnih mjeseci, postoji veći pritisak na šalterima jer građani koji žive u inozemstvu dolaze na godišnje odmore i žele obnoviti svoje dokumente.

Prilikom zahtjeva za izdavanje nove osobne iskaznice, građani moraju donijeti isteklu osobnu iskaznicu, uplatiti iznos od 13,27 eura i priložiti fotografije.