U četvrtak 15. lipnja počinje 27. bjelovarska Terezijana, najveća i najpopularnija carska priča središnje Hrvatske, koji već godinama slovi za najbolji način početka ljeta. Terezijana traje 4 dana, od četvrtka 15. do nedjelje 18.lipnja, a već prvi dan Terezijane donosi niz programa zbog kojih je posjet Bjelovaru odlična ideja.

Terezijana koncertni line up

Na Terezijani se svira stalno i svugdje, a između dviju velikih pozornica i brojnih uličnih svirki, ne postoji ukus koji neće biti zadovoljen.

Na pozornici smještenoj u središnjem gradskom parku, ispred zgrade Gradske uprave, u četvrtak 15. lipnja, glazbeni program Terezijane će otvoriti impresivni koncert Big Band Bjelovar plays ABBA feat. Renata Sabljak, Vanda Winter, Damir Kedžo i zbor Vox Feminae s početkom u 20:00 sati, a nastavlja se koncertom Miroslava Škore u 22:30 sati.  U petak nastupa VIS Pelister već od 17:00 sati na pozornici korzo, band Picksiebner sa svojim hard country glazbenim nastupom u 21:00 sat, trenutno najpopularnija grupa u Hrvatskoj, Let 3 koja priprema spektakl na pozornici u središnjem parku od 23:00 sata i Tribute band EKV u 01:00 sat. Jednako posebno bit će i u subotu 17. lipnja kada glazbeni program otvaraju bjelovarski KUD-ovi i njihovi gosti u 17:00 sati na paviljonu, a od 21:00 posjetitelji će moći poslušati grupu Silente koja prvi put nastupa u Bjelovaru. U 23:00 sata središnju pozornicu zauzima jedna od najvećih regionalnih zvijezdi, jedna i neponovljiva, Severina, koja za svoj nastup na ovogodišnjoj Terezijani najavljuje pravi spektakl. Koncertnu subotu završavamo koncertom Tribute banda Dino Dvornik od 01:00 sat na pozornici korzo. Posljednji dan Terezijane, u nedjelju 18. lipnja u 20:00 sati, simfonijski orkestar Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Bjelovar i Glazbene škole Jan Vlašimsky Virovitica, koji zajedno broje više od 160 glazbenika, zasvirat će Simfoniju u mom gradu-rock edition, a koncertni program Terezijane zatvaramo koncertom Tomislava Bralića i klape Intrade u 22:00 sata.

Najbolji ulični preformance

Ulice Bjelovara bit će prepune nastupa uličnih glazbenika, hodajućih bendova i performera. Zli bubnjari, band The Bad Week, cirkuski program Tricycle Trauma, Dixieland band i swing plesna skupina, Virtualna šetnja Bjelovarom, band Funk o phobia…svi oni će se kretati kroz ulice prepune izlagača, kreativaca i umjetnika koji stvaraju, izlažu i nude svoja djela i proizvode u jedinstvenom šarenilu tipičnom za Terezijanu.

Dječji program Čudesna šuma

Terezijana misli i na klince, odnosno cijele obitelji, pa program za djecu nudi izobilje kreativnosti u Čudesnoj šumi, dijelu središnjeg gradskog parka koji je rezerviran za djecu gdje će se moći pogledati, ali i sudjelovati u  dječjim predstavama, radionicama, obiteljskim sportski igrama. Posebnost ovogodišnje Terezijane je festival igračaka u gostima koji će, sigurni smo, oduševiti najmlađe posjetitelje.

Art&stuff i Craft zona

Velika novost je Terezijana Art&Stuff i Craft zona, koje se nalaze u središnjem gradskom parku gdje će gostovati sajam nakita, likovna kolonija, sajam Cash&Carry, radionice izrade keraamike, radionice kaligrafije, Terezijana pod maskama – Barbara oslikavanje lica, radionice Dizajniraj s temom grada i radionica cianotipije. Posjetitelji kreativci zasigurno će pronaći nešto za sebe i svoju ekipu.

Carski program

Centralna događanja 27. Terezijane objedinjena su pod nazivom Carski program koji će se održati u subotu 17. lipnja tijekom cijelog dana, a uključuje gastro događanja Okusi Bilogore, Caričin medenjak i Brunch s husarima, ali i okupljanje hrvatskih povijesnih postrojbi Hrvatski husarski zdrug. “Šlag na torti” svakako je Carska povorka koja će prošpalirati središtem Bjelovara, a uključuje više od 500 sudionika te Carski vojni bal kojem će prisustvovati i sama “carica” koju će ove godine utjeloviti jedna poznata TV dama koju svakodnevno gledamo na malim ekranima.

Ostali program

Svečano otvorenje Terezijane bit će održano u četvrtak 15. lipnja u 19:00 sati u atriju Gradskog muzeja Bjelovar, a vatromet otvorenja Terezijane palimo nakon prvog koncerta u 21:30 sati.

U petak u Gradskom muzeju Bjelovar održava se i znanstveni skup Grad su ljudi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a ako ste sportski tip pridružite se gledateljima odbojkaškog turnira u središnjem gradskom parku. Upoznaj Bilogoru, planinarenje i hiking u društvu HPD Bilogora ima start u subotu u 8:00 sati na bjelovarskom paviljonu, a izložbu oldtimer vozila imate priliku vidjeti od 10:00 sati.