Bliži se Dan općine Šandrovac, pa je prilika da u razgovoru s načelnikom Dariom Halaušom provjerimo kako su prošle dvije godine njegovog mandata i napravimo retrospektivu svega onoga što se dogodilo u te dvije godine. Nakon lokalnih izbora 2021. godine načelnik Halauš preuzeo je vođenje općine.

Kao mlad čovjek niste  imali dovoljno iskustva u tom poslu, na početku našeg razgovora pitamo, kako ste se snašli?

– Pa naravno, svaki početak je težak, tako i ovaj, ali uz puno truda i zalaganja i želje da se nešto i napravi i promjeni vodilo me ka, po mom mišljenju, vrlo uspješnom radu u ove dvije godine.

 Šandrovac je oduvijek bilo jedno krasno mjesto, izuzetno lijepo razvijeno. Kako danas Šandrovac izgleda?

– Pa Šandrovac sigurno i dalje izgleda jako lijepo sa svojim ovoga brežuljcima i prekrasnim vidicima. Jako je lijepo razvijena općina. Tu se moramo zahvaliti, prije svega dragom Bogu i možda prvenstveno prirodi koja nam je omogućila  bušotine nafte i plina koje nisu sad u nekakvom rangu podravskih ni blizu, ali sigurno da su nam pomogle da se razvijamo više nego neke općine u našem okruženju i sigurno da tim sredstvima vođeni i tom pričom želimo i dalje ulagati u prave stvari i razvijati i u konačnici uljepšati naš kraj.

Bjelovarčani bi rekli, mi bi u Šandrovac, ali nekako je van ruke. Je li stvarno Šandrovac van ruke?

– Pa nije baš van ruke. Jako puno prometnica vodi do Šandrovca, mada geografski tako izgleda, tamo smo, nismo u blizini ni jednog grada, ali sigurno tko ima volje i želje, nije Šandrovac van ruke.

Spomenuli smo vaš početak. Ove dvije, možemo slobodno reći, uspješne godine rada nije bilo lako. Jeste li posložili sada neke stvari?

Radilo se puno i prije i u mandatu, kako ga mi zovemo starog načelnika gospodina Dekalića. Ostal su i nekakva dugovanja koja je trebalo rješavati. U konačnici, imali smo i prošle godine u jednu ruku pomoć inflacije gdje nam je porastom cijene goriva porasla i naftna renta i omogućila nam je da tu priču  zatvorimo, tako da smo već nekih 70 posto tih dugovanja prošle godine uspjeli zatvoriti i olakšati samo poslovanje i rad Općine Šandrovac.

 Na neku ruku imate sreću što možete novac zaraditi putem upravo naftnih polja da to tako nazovemo.

– Već sam napomenuo hvala Bogu na tome. Samo što nikada ne znamo što nas očekuje. Financijski svaka godina ima svoju priču. I recimo ove godine u odnosu na prošlu naš prihod od INE će biti, bojim se, duplo manji zbog pada cijene naftnih derivata.

To sigurno nisu jedini izvori prihoda. Ima li ih još?

– Kao i svaka druga općina, tu je i fiskalno poravnanje, porezi i to je to. Nemamo nikakvih većih tvrtki ili firmi od kojih bi porezom prihodili.

Kako je sa komunalijama u vašoj općini? kako tu funkcioniraju stvari?

– Naše komunalno društvo funkcionira jako dobro, jako dobro je opremljeno i imamo zaposleno deset ljudi. Prvenstveno  zbog samog bazena, ali i sezonskih radnika, tako da tu funkcioniramo jako dobro i to se vidi sad i u ovim nepogodama koje su nas zadesile prije nekoliko dana kako dobro funkcioniramo i koliko smo efikasni. Uz, naravno, pomoć naših vatrogasaca.

 Kako u općini funkcionira kulturno zabavni, društveni dio?

– Udruga ima dosta i stvarno funkcioniraju jako dobro. KUD je na jednoj zavidnoj razini. Kad ste već pitali za Kulturno umjetničko društvo, njima smo, evo i prošle godine kupili jednu okućnicu, staru okućnicu koja će imati funkciju etno kuće i okućnice i čuvanja naše tradicije, običaja, sjećanja na život naših starih i njome će raspolagati naše Kulturno umjetničko društvo Šandrovac. Tu je jako lijepa priča i baš  unazad godinu dana se stvarno jako puno mladih i djece   u konačnici uključilo u sam rad društva.

Kakva je situacija sa sportom na podučju Šandrovca?

– Naš općinski nogometni klub NK Šandrovac se natječe u III. županijskoj ligi. Bili smo jesenski prvaci lige. Već smo se svi nadali ulasku u viši rang, ali nažalost nije nam to pošlo za nogom. Borba slijedi sljedeće sezone i nema predaje.

Načelniče s čime ste se bavili vi prije nego što ste postali načelnik? Kakav je bio vaš posao?

– Prije nego što sam postao načelnik, ja ću reći primarno, bavio sam se poljoprivredom sa svojim roditeljima. Znači, član sam OPG-a  kojeg je nositelj moj otac, a paralelno sam radio u Ministarstvu poljoprivrede, Upravi za stručnu podršku razvoju  poljoprivrede i ribarstvu ili nekad zvanoj, puno poznatijoj Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi.

Zato  onda vjerojatno i dobro poznate  život na selu i ljudi koji se bore na poljoprivredi da nešto steknu.

Naravno, tu  jako suosjećam sa svim poljoprivrednicima i i želja mi je maksimalno pomoći. Još uvijek se trudim kroz svoj bivši posao biti što više na raspolaganju.

Kako komunicirate s mještanima? Dođu li do vas? Traže li neki savjet ili pomoć?

Naravno, prema mještanima sam uvijek otvoren i dostupan. Stojim na raspolaganju za bilo kakva pitanja. Moja vrata uvijek otvorena. Ne postoji uredovno vrijeme tako da u bilo kojem trenutku mogu doći do mene.

Kada ste postali načelnik, kako su reagirale starije generacije? Jesu li se pitali hoće li taj mladi čovjek uspjeti iznijeti sve probleme jedne općine?

– Pa, sad ne znam. Nadam se da nisu razmišljali negativno, ali ono što sam napomenuo na početku razgovora uz veliki trud sve se može.

Kako ste povezali mlade i starije generacije?

Povezuju se u jednu ruku i sami dosta. Dobra je to ekipa koja se onako super razumije i jako, jako dobro komuniciraju međusobno. Stariji se znadu spustiti na razinu mlađih. Mladi su dosta ozbiljniji i znadu se prilagoditi starijima.

Šandrovac je nekada davno bio poznat po bazenu i dan danas ima jedan krasan bazen u prirodi. Dotaknut ćemo ga se kasnije, ali ima još nekih zanimljivih stvari koje svakako treba spomenuti. Ove dvije godine ima  zanimljivih projekata. Škola, dječje igralište, tu je vidikovac, dosta se asfaltira… Dakle, dosta se radi.

– Da. U ove dvije godine asfaltirali smo gotovo tri kilometra naše nerazvrstane ceste. U suradnji sa Županijom i sa ŽUC-om riješili smo najkritičniju fazu u Lasovcu, a sada nam je želja je asfaltirati ceste u Jaseniku i Kašljevcu gdje još imamo onaj stari bitušljunak. Napravili smo nedavno i dječje igralište za potrebe vrtića u sklopu same zgrade Općine. Napravili smo na bazenu multifunkcionalno igralište, tj. asfaltirali i stavili mrežu. Puno ulažemo u sam bazen i ove godine smo uložili sigurno i nekih 35 tisuća eura, a bojim se da će biti i više u kompletnu rekonstrukciju filtera koji pročišćuje vodu i u samo uređenje okoliša. Evo mogu se napokon pohvaliti da smo isprojektirali sanaciju klizišta putem Fonda solidarnosti. Bio je to težak posao. Trajao je gotovo dvije godine, ali sad tek slijedi najteži posao, naći financijska sredstva za tu priču. Imamo naravno i planove za budućnost. Među prvima je obnova vidikovca za koju smo dobili sredstva putem LAG-a Sjeverna Bilogora gdje ćemo ga zatvarati u staklene stijene kako ne bi zakišnjavao sam prostor. U planu su daljnja asfaltiranja. Ove godine u planu je 2 kilometra naše nerazvrstane ceste, projektiramo kanalizaciju, projektiramo proširenje groblja, a u planu je proširenje i uređenje lovačke kuće naših lovaca koji su sigurno po meni, iza vatrogasaca, jedna naša najvažnija udruga koja stvarno radi jako dobro i čuva naša polja od štete od divljači, konkretno divljih svinja kojih stvarno na Bilogori ima beskonačno.

Dosta toga ste napravili i imate dosta dobrih planova da zadržite mlade u Šandrovcu i u općini.

– Naravno, pokušavamo ih našim mjerama zadržati i svake godine ih lagano podižemo. Bojim se da to ima neki manji efekt. Mislim da ih više s ovakvim ulaganjima u infrastrukturu možemo zadržati. Jako je bitno napomenuti  i zahvaliti se i županu Marku Marušiću i Županiji na  obnovljenim školama. Govorim o Područnoj školi Lasovac kojoj je matična škola, Osnovna škola Velika Pisanica i Područnoj školi Šandrovac, kojoj je matična škola Osnovna škola Veliko Trojstvo. Taman nakon izbora zatečeno je onako kaotično stanje, neisprojektirano do kraja. Bilo je jako puno problema kako isfinancirati što napraviti. Zajedničkim snagama smo uspjeli i fizički i financijski sudjelovali u tom dijelu i uspjeli našu djecu vratiti u svoje područne škole.

Kakva je povezanost s Bjelovarom s obzirom da je Šandrovac ipak malo udaljeniji od centra grada?

Moram reći da autobusni prijevoz nije zadovoljavaju. Autobusne linije su OK za vrijeme školskih školskih dana. Kada dođu praznici, tada autobusi vrlo rijetko prolaze. Upravo mislim da se sad u budućnosti bude pričalo o tim stvarima i kako unaprijediti javni prijevoz kroz samu općinu.

Moram vas svakako pitati za nekada vrlo uspješnu firmu Metal produkt. Po njoj je Šandrovac bio poznat u bivšoj Jugoslaviji.

Bio je poznat, više nije. Ostala je samo jedna oronula zgrada koja je u našem vlasništvu i za koju pokušavam od svog dolaska naći nekakvog investitora, ali i naći nekakav način da je iskoristimo. Već sam hrpu ideja zavrtio po glavi. Kako? Što? Gdje bi se moglo povući nekakva sredstva. Kakav EU projekt napraviti ili nešto. Međutim, kako god i s kim god pričao, nekako se vraćam opet unazad i ništa ne uspijevamo riješiti. To jedan ogroman prostor koji zahtijeva dosta uloganja. Ali eto, možda se pojavi nekakav ozbiljan investitor koji želi uložiti, to bi sigurno bila najbolja demografska mjera.

Evo načelniče, bliži se Dan općine. Sigurno će biti zanimljivo povodom tih dana. Kakav program pripremate?

– Program će biti možda najjači do sad. Od mog dolaska pokušavamo svake godine to dići. Šandrovac je nekada bio poznat po tome da se tamo  hodočastilo na blagdan Svetog Vida u našu župnu crkvu. To pokušavamo dići na jednu veću razinu tako da ove godine kroz četiri dana imamo  događanja. 15. lipnja imamo svečanu sjednicu. 17. u poslijepodnevnim satima odigrat ćemo   mini turnir između naših udruga i imat ćemo smotru Vatrogasne opreme i tada će naše Lovačka udruga Lane i Ribolovna udruga Gradina skuhati paprikaš i fiš koji ćemo podijeliti našim stanovnicima i tamo će nas KUD malo zabavljat sa svojom pjesmom i plesom. U subotu imamo gulašijadu koja kreće u 9 sati. Nakon gulašijade kreće Dječja olimpijada koja je jako lijepa priča i tu će biti razno raznih događanja. U konačnici će se za starije na kraju olimpijade organizirati  Alka u tačkama koja je zabavna i smješno bude jer ima svakakvih vratolomija. Navečer imamo zabavu uz grupu Remix. U nedjelju je tradicionalno sveta misa i navečer u 5 sati NL Šandrovac ima turnir s prijateljskim klubovima. U 9 sati kreće koncert Bosutskih bećara. Za svakoga ima ponešto i nadam se da će što veći broj ljudi biti zadovoljan i što veći broj ljudi posjetiti Šandrovac u nadolazećem vikendu.

Malo smo pogledali i prognozu vremena. Konačno će se malo ustabiliti pa će biti ljepše vrijeme i ugodno za biti u prirodi i vani.

– Pa malo mi je laknulo kada sam vidio sinoć da je prognoza je pozitivna. Nadam se da neće biti nikakvih promjena jer uz sav trud stvarno nitko ne bi od nas želio da nam se planovi poremete. Stvarno ne bi više htjeli imati ni ove poplave i biti budni cijelu noć i na intervencijama kao na samo Tijelovo kada se onako nebo otvorilo.  Šandrovac je tada bio najviše pogođen, tj. oni nizinski dijelovi Šandrovca, a imamo stvarno i dobre putne jarke, kanali su čisti, ali to je bila takva količina oborina koju se jednostavno nije moglo zaustaviti. Zamuljile su se ceste najviše. Bilo je nekakvih ovoga probijanja vode u kuće, ali bez velike štete. Ali evo tu moram pohvaliti naše vatrogasce s kojima sam cijelu noć proveo na terenu i sanirali smo štete, tj. uklanjali blato sa prometnica kako bi one već ujutro bile prohodne za promet. Priroda zna nekada biti neumoljiva i tu stvarno ne možemo ništa.