Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije u zadnje dvije godine bilježi sve bolje rezultate poslovanja. Zasluga je to ravnatelja Zavoda Vedrana Trupca i njegovih djelatnika koji uvode sve više novih usluga. Odnedavno je uveden čitav novi spektar usluga kao što su analiza meda, pa naši pčelari ne moraju odlaziti u druge županije. Uvedene si i analize trihalometana i ugljikovodika. Kupljen je aparat koji pri tehničkim pregledima zgrada radi analizu vode. Do sada je to rađeno u drugim zavodima i njima su plaćane te usluge. Uvedena je i analiza na legionele u pitkim i otpadnim vodama što je propisano novim pravilnikom u Zakonu o vodama. Prema novom Zakonu o vodama zavod će raditi i HACCP mreže vodovodnih sustava.

– Dosta je noviteta, sve je to na tržištu tako da se nadam da će pomoći Zavodu za javno zdravstvo u financijskoj situaciji, rekao je ravnatelj Zavoda Vedran Trupac.

Ono što je novo u ponudi su usluge dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije koje su na konferenciji za novinare predstavili ravnatelj Trupac i bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.

– Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko bilogorske županije uz podršku župana i županije, osnovao je novi odjel pri Službi za ekologiju, Odjel za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju. Krenuli smo u to ove godine negdje u prvom mjesecu da bi ga otvorili, prvenstveno stoga kako bi popravili financijsku situaciju  Zavoda za javno zdravstvo. Nije bio preveliki ulog u opremu i skladišta i vjerujemo kako će nove usluge donijeti financijske dobrobiti za ovu ustanovu. Vidjeli smo za vrijeme COVIDA 19 koliko su bile bitne firme i ustanove koje su ovlaštene za provedbu tih mjera. Mi smo 4. svibnja ove godine dobili rješenje od Ministarstva zdravstva, ispunili smo uvjete koji su propisani pravilnikom tako da je meni baš drago da Zavod za javno zdravstvo sada među  većinom Zavoda u Hrvatskoj ima svoj odjel za DDD. Prvenstveno što se tiče naših ustanova, gradova, općina, koje sada sve mogu koristiti naše usluge kao i gospodarstvenici, ugostitelji, frizeri, svi kojima treba plan i program i provedba DDD mjera, rekao je Trupac koji je dodao kako Zavod financijski stabilno stoji  drugu godinu zaredom i ne posluje s gubitkom. Zahvalio je svojim djelatnicima koji rade u Zavodu jer bez njih bi ovakve rezultate bilo teško ostvariti.

Prezadovoljan ovakvim radom županijskog Zavoda za javno zdravstvo je i župan Marušić koji je podsjetio kako u vrijeme COVIDA 19 zbog pasivnosti Zavod nije  uspio zaraditi prilikom testiranja kada su svi ostali zavodi u Hrvatskoj zarađivali, a oni maltene jedini u Hrvatskoj  bili u minusu. Rekao je kako mu je drago  da nakon dvije godine  Zavod posluje pozitivno  upravo zahvaljujući ovakvom vođenju i tu će svakako dalje imati potporu Bjelovarsko bilogorske županije.

– Prije svega pohvaljujem i rad ravnatelja i njegovih suradnika na svemu ovome što čine na ovoj proaktivnoj politici vođenja našeg Zavoda za javno zdravstvo gdje se ne čekaju samo ona sredstva od Županije i od države, nego se bore na tržištu. Zato mi je drago da pored ove postojeće palete usluga imamo novu paletu usluga,  dezinfekcije i deratizacije i dezinsekcije gdje je unutar postojećeg Zavoda za javno zdravstvo osnovan  novi odjel koji će se baviti samo time i sigurno će konkurirati na  tržištu, tako da me zaista ovo raduje i svakako pohvaljujem rad i ravnatelja i njegovih suradnika i mislim da i ostali ravnatelji trebaju slijediti ovaj primjer vođenja. Sve u svemu, bez novih i minimalnih zapošljavanja sklapaju se novi poslovi. Prema najavama, bit će velik interes za te poslove tako da ćemo u budućnosti vjerojatno morati još nekoga zaposliti da bi mogli pokriti cijelo ovo područje, odnosno sve usluge pružiti u predviđenim rokovima za to. Drago mi je da s malim ulaganjem možemo jako dobro konkurirati i poprilično popraviti financijsku situaciju  našeg Zavoda za javno zdravstvo koji  unazad dvije godine posluje pozitivno, zaključio je Marušić.