14.3 C
Bjelovar
Nedjelja, 1 listopada, 2023
spot_img

Bjelovar postaje lider u održivom gospodarenju otpadom

Završeno postrojenje za sortiranje otpada u Bjelovaru

Nove vijesti

Grad Bjelovar proveo je projekt „Izgradnja i opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada Grada Bjelovara“ vrijedan više od 45 milijuna kuna kojim će se povećati količina odvojeno sakupljenog komunalnog otpada, a samim time i smanjiti količina komunalnog otpada koja se odlaže na odlagalištu „Doline“.

Postrojenje je izgrađeno u Gradu Bjelovaru u naselju Prespa, a njegova lokacija je odmah pokraj reciklažnog dvorišta i odlagališta otpada „Doline“. Područje obuhvata projekta obuhvaća veći dio Bjelovarsko-bilogorske županije.

Navedeni projekt provodi se u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., Specifični cilj 6i1 – Smanjena količina otpada koji se odlaže na odlagalištima, financiranog sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 5.993.399,83 EUR od čega EU sufinanciranje projekta iznosi 4.886.880,85 EUR.

Grad Bjelovar je nositelj projekta, a sudionici u projektu su Grad Daruvar i općine Dežanovac, Đulovac, Kapela, Končanica, Nova Rača, Rovišće, Severin, Sirač, Šandrovac, Velika Pisanica, Veliko Trojstvo i Zrinski Topolovac.

Putem izgradnje infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom – sortirnice unaprijedit će se postojeći sustav odvojenog sakupljanja otpadnog papira, stakla, plastike, metala i ostalog komunalnog otpada. Provedbom projekta doprinosi se povećanju stope oporabe komunalnog otpada i smanjenju odlaganja komunalnog otpada na odlagalištu kroz osiguranje razvrstavanja odvojenog prikupljanja komunalnog otpada na cijelom području obuhvata projekta.

– Ovo nema grad Zagreb, a Bjelovar je otvaranjem ovakvog reciklažnog centra lider u održivom i funkcionalnom gospodarenju otpadom u RH. U cjelokupni sustav uložili smo preko 15 milijuna eura u zadnje četiri godine. Ovdje smo dugoročno riješili pitanje gospodarenja otpadom Grada Bjelovara, okolnih općina i praktički cijele Bjelovarsko-bilogorske županije, rekao je gradonačelnik Dario Hrebak i dodao kako se u Bjelovaru neće dizati cijena odvoza otpada, no ona će se sigurno povećati drugdje.

– Mi smo podignuli cijenu zbrinjavanja otpada zbog inflacije, sada to rade i drugi gradovi, no kad dođu penali, Bjelovar ih neće morati plaćati jer će 80 % otpada, zbog ovih ulaganja u gospodarenje otpadom, vratiti nazad  kao sirovinu u tvornice papira, željeza, itd. Ostali gradovi koji to neće moći, a puno ih u Hrvatskoj nema će plaćati penale, a samim time će rasti cijena odvoza otpada građanima. U Bjelovaru neće, rekao je Hrebak. Naravno, građani koji neće razvrstavati otpad skuplje će plaćati odvoz, upozorava Hrebak.

Mirko Budiša zamjenik direktora Fonda za zaštitu okoliša bio je zadovoljan onime što je vidio u Bjelovaru.

– Grad Bjelovar s ovime dobiva jedan moderni reciklažni centar jer uz sortirnicu postoji i kompostana kao i reciklažno dvorište i uređeno odlagalište što pokazuje da je Bjelovar jedan dobar primjer pozitivne prakse u Hrvastkoj kako jedna lokalna sredina može kvalitetno riješiti gospodarenje otpadom, rekao je Budiša.

Sortirnica je kapaciteta 10 tona po satu ulazno kada se govori o odvojeno prikupljenom otpadu na kućnom pragu i ona je inovacija i patent tvrtke Tehnix koja je slične projekte odradila u još desetak gradova u Hrvatskoj i istočnoj Europi, otkriva direktor Tehnixa Željko Horvat.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika