Danas je u 2. osnovnoj školi Bjelovar, točnije Područnoj školi u Ždralovima, održana vježba evakuacije i spašavanja s ciljem praktične provjere Plana evakuacije i spašavanja učenika i djelatnika u slučaju požara.

-Za vrijeme korone nismo provodili vježbu evakuacije u pravom smislu te riječi, da se cijela škola evakuira u isto vrijeme jer nismo imali odobrenje Zavoda za javno zdravstvo. Tada smo imali vježbe zaštite, simulirali smo potres. Danas smo dogovorili da će biti simulacija požara u jednoj učionici. Nakon toga će biti evakuacija cijele školske zgrade. Zanimljivo je da u školi u Ždralovima djeca nemaju školsko zvono pa će danas neka djeca po prvi puta čuti kako školsko zvono zvuči, ali ne u onom smislu kako se zvoni za kraj i početak sata, nego će to biti zvono kako to nalaže zakon i kako nam nalažu upute. Inače smo obvezni svake dvije godine jednom provoditi ovakve vježbe. Veseli me ovaj tjedan imamo u sve tri školske zgrade te vježbe i mislim da su one jako važne jer škole moraju biti sigurno mjesto i djeca moraju znati i kako postupati u nekim žurnim situacijama. Mislim da je ovo jedan korak naprijed i osim što je naša obveza, mislim da će biti zanimljivo i djeci, rekla je ravnateljica 2. osnovne škole Bjelovar Ines Kapša.

U vježbi su sudjelovali Služba civilne zaštite Bjelovar, policija te Vatrogasna zajednica Grada Bjelovara, koji su koordinirali sudionike vježbe prilikom njezine provedbe, kao i simulacije zadimljavanja i poziva na broj 112.

– Ovo je deveta vježba takve vrste ove godine. Ona je korisna i zbog nastavnog kadra i zbog ravnatelja, što znači da mogu lakše u realnoj situaciji upravljati takvim nezgodama i naravno za učenike. Na taj način smo ove školske godine obuhvatili oko 1150 učenika na području naše županije kroz vježbe. Ovo je samo jedan dio u našem osposobljavanju najmlađih u obrani od kriznih situacija, rekao je voditelj Županijskog centra 112, Danko Stavinoha.

Na vježbi je sudjelovao i zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić, koji je istaknuo važnost plana evakuacije te naglasio da je odgovornost djece iznimno bitna u takvim situacijama. U današnjem svijetu koji je suočen s raznim krizama poput epidemija, poplava i požara, važno je da djeca budu spremna i odgovorna.

-Danas smo ovdje u Područnoj školi Ždralovi, da nismo uvijek i samo u centru. Plan evakuacije je vrlo bitan zato što djeca uvijek trebaju biti spremna i biti odgovorna ako se, ne daj Bože, nešto dogodi. Vrlo je rijetko i mala vjerojatnost da će se nešto dogoditi, ali vidite da živimo u čudnim vremenima, od raznih epidemija, poplava, pa i požara. Upravo danas radimo jednu takvu vježbu kako bi se djeca u slučaju požara znala ponašati odgovorno u školi. Nije samo sve sport i zabava, već je na djeci i odgovornost. Mi smo ovdje, ne samo kao roditelji, već i kao odgovorne osobe da djecu educiramo i učimo ih, kazao je Brajdić.