U subotu, 10. lipnja 2023., Općina Velika Pisanica je u partnerstvu s OPG-om Terezija Nakani, OPG-om Jasna Ileković i izletištem “Na Malenom brijegu”, uz pokroviteljstvo Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije, organizirala manifestaciju pod nazivom “Stazama ljekovitog bilja naše Bilogore II”. Ova uspješna manifestacija privukla je brojne uzvanike i posjetitelje koji su se okupili kako bi istražili ljekovito bilje koje raste u prirodi.

Načelnik Općine Velika Pisanica, Fredi Pali, srdačno je pozdravio uzvanike i poželio im dobrodošlicu. Program je započeo u Velikoj Pisanici, gdje su posjetitelji obišli imanje na kojem je poznati travar, Antun Francetić, upoznao prisutne s ljekovitim biljkama koje se mogu pronaći u prirodi. Predavanje o ljekovitom bilju održao je i profesor Željko Sobotka. Tijekom programa obilježeno je i 20 godina od prvog ekološkog certifikata u Velikoj Pisanici, što je bio poseban povod za slavlje.

Manifestacija se nastavila na imanju Jasne Ileković u Bedeničkoj, gdje su posjetitelji imali priliku istražiti i izletište nazvano “Legenda o hrvatskom hrastu”. Nakon obilaska imanja, posjetitelji su se uputili u Ribnjačku, na izletište “Na Malenom brijegu”, gdje su imali priliku prisustvovati zanimljivom predavanju doc. dr. Romane Lekić, pročelnice Odjela za turizam Veleučilišta “Bernays” i članice Znanstvenog vijeća za turizam i prostor pri HAZU. Predavanje je nosilo naziv “Kroz kontakt s drvećem i biljkama vraćamo bajku u svoj život”.

Manifestaciju je posjetilo oko stotinu posjetitelja, među kojima su se istaknuli Zlata Nanić, pionirka biološko-organskog uzgoja u Hrvatskoj, članovi udruge “Duga” iz Čakovca, članovi udruge “Ljekovita biljka” iz Zagreba, članovi udruge “Eko Čazma”, predstavnica tvrtke Biovega, brojni ekološki proizvođači, članovi HPD Bilogora Bjelovar, članovi udruga umirovljenika i mnogi drugi. Na izletištu “Na Malenom brijegu” posjetitelje je zabavljala muška pjevačka skupina KUD-a “Sloga” Velika Pisanica.

Općina Velika Pisanica već od samog početka aktivno podržava ekološke proizvođače, uključujući i financiranje stručne kontrole. S ciljem da ova manifestacija postane tradicionalna, organizatori su odlučni nastaviti promovirati ljekovito bilje i očuvanje prirode na Bilogori.