U ponedjeljak 12. lipnja su nakon provedenih manjinskih izbora 7. svibnja ove godine na poziv župana Marka Marušića održane konstituirajuće sjednice vijeća nacionalnih manjina.

Svoja vijeća konstituirale su srpska, mađarska i češka nacionalna manjina, a župan Marušić očekuje da će se nastaviti kontinuitet dobre suradnje.

– Drago mi je da su novi stari predsjednici i potvrđeni. To znači da se dobro radi i da članstvo ima puno povjerenje u dosadašnje predsjednike i sigurno ćemo mi i dalje ići ovom jako dobrom suradnjom i u idućem periodu koji dolazi. Čestitke članovima Vijeća nacionalnih manjina i siguran sam da ćemo i u budućnosti imati ovako izvrsnu suradnju kao što smo imali protekle dvije godine, rekao je Marušić.

Predsjednica Vijeća  mađarske nacionalne manjine Zlata Berkeš zahvalila je županu  Marušiću na dosadašnjoj suradnji, potpori i praćenju programa te se veseli budući suradnji.

– Što se tiče Vijeća mađarske nacionalne manjine, nama je fokus da nastavljamo s dosadašnjim projektima, najviše što se tiče samog obrazovanja. U nekoliko škola na području županije uči se mađarski jezik po modelu C. Imamo šezdesetak učenika i još dvije osnovne škole koje su zainteresirane za učenje mađarskog jezika. Jako smo na to ponosni. Smatramo to svojim uspjehom jer smo u ove četiri godine zaista aktivno surađivali sa školama na području naše županije. Osim toga, planiramo organizirati manifestacije što se tiče mađarske nacionalne manjine. Želja nam je da svake godine ta manifestacija bude na drugom mjestu, naravno na području naše županije, kazala je Berkeš.

Predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine Damir Malina zahvalio se svim biračima koji su izašli na izbore za Vijeća kao i Županiji bez čije potpore ne bi mogli izvršiti svoj plan i program rada. Češka manjina je sada po najnovijem popisu stanovništva najbrojnija manjina u našoj županiji i najaktivnija zato što od svih 33 čeških udruga koje su u Hrvatskoj u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ih je 17,  a tu su i 2 škole i 2 vrtića.

– Mi ćemo i dalje podupirati one aktivnosti koje smo si planirali, a to je u prvom redu rad s mladima od vrtića, predškole do škole. To nam je temelj naše opstojnosti. Želimo napraviti i savjet mladih pripadnika češke manjine jer mislim da mladi iza nas trebaju nastaviti  rad. Želja nam je i da podupiremo rad Saveza Čeha koja je naša krovna institucija, saborskog zastupnika kao trećeg stupa u našim bilateralnim odnosima sa Republikom Češkom. Mislim da svi težimo bilateralnim odnosima jer to je garancija našega rada, izjavio je Malina.

Važnost koordinacije Vijeća nacionalnih manjina istaknuo je predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Darko Karanović koji je rekao kako je koordinacija uistinu ogledan prilog dobre prakse rada s manjinama u Bjelovarsko bilogorskoj županiji i kako se nada se da će kroz dogledno vrijeme, nakon konstituiranja manjinskih vijeća u jednom razumnom vremenskom roku biti konstituirana i manjinska koordinacija koja je bila temelj rada manjinskoj zajednici, posebice zato što je ona bila jedan od organizatora Smotre manjinskog stvaralaštva po kojoj je županija itekako prepoznata.

– Ono čime se možemo pohvaliti je da smo dobro na terenu radili i uspjeli dobiti dva nova vijeća, to je Vijeće srpske zajednice Općina Ivanska i Vijeće srpske nacionalne manjine u općini Šandrovac, tako da u ovom času imamo devet općinskih vijeća,  četiri gradska i županijsko vijeće. Mislim da ta jedna koordinacija između nas će sigurno pridonijeti dobrom radu srpske zajednice. Ono što želim samo reći da nama cilj jeste u protekle četiri godine bio da svako naše vijeće dobije svoje sjedište, a na tome ćemo raditi i dalje, rekao je Karanović.