Poseban je bio datum 11. lipanj 2023. godine u obitelji Bertek iz Čazme, jer je njihov pradjed, djed, otac i tast, Antun Horvat proslavio svoj 100. rođendan!

Antun je i dalje pun energije i veselog duha i otkrio nam je tajnu svoje dugovječnosti – dobra domaća hrana i čaša vina svakodnevno. “Hrana drži čovjeka, tako i mene, a moja kćer je najbolja kuharica koja mi priprema domaće obroke”, otkrio je Antun s osmijehom.

Želja mu je bila da doživi sto godina i ona mu se i ispunila. Antun je inače živio u Ivanskoj, ali nakon smrti supruge odlučio se preseliti kod kćeri i zeta u Čazmu.

Obiteljska fotografija od prije 50 godina

Životni put mu je bio sve samo ne lagan. Radio je puno tijekom svog života, od Ivanske do inozemstva. U svojoj mladosti sudjelovao je u II. svjetskom ratu u kojem mu je oštećen sluh kada je pored njega pala granata, pa danas zbog toga slabije čuje.

Antun je bio i poznati šahist i prvak Bjelovara u šahu šezdesetih godina prošloga stoljeća. Znanje o šahu stekao je samostalno, čitajući knjige.

Danas svoje vrijeme provodi gledajući filmove, a svakodnevni ritual uključuje čitanje vijesti s teleteksta i novina jer mu je važno biti informiran o zbivanjima u politici i sportu.

Antun je proslavio svoj rođendan u krugu svoje obitelji i prijatelja, a na proslavi su se okupile čak četiri generacije obitelji. Antun ima jednu kćer, dvije unuke i dvije praunuke.