Dan je Bjelovarsko-bilogorske županije. Proslava je započela svetom misom u katedrali sv. Terezije Avilske u Bjelovaru i odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima kod spomenika na Trgu E. Kvaternika u Bjelovaru, nakon čega je održana svečana sjednica Županijske skupštine kojoj su prisutvovali, uz ostale ugledne goste predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministrica turizma Nikolina Brnjac.

U svom govoru predsjednik Županijske skupštine Slavko Došen podsjetio je kako skupština broji 39 članova te da je suradnja između svih vijećnika  iznimno korektna.

– Ima par iznimaka, ima par podbadanja kao i svugdje. Krenuli smo prije dvije godine u jednu utrku,  ja bih je nazvao 400 metara. Na žalost, mi smo je započeli s preponama. Naša utrka traje dvije godine i hvala Bogu na dobrom smo putu da savladavamo sve prepreke i nadamo se kroz dvije godine da ćemo biti pobjednici te utrke. U tome nam uvelike pomaže i Vlada Republike Hrvatske, rekao je Došen i zahvalio Vladi na pomoći za ublažavanje posljedica suše poljoprivrednicima, nadoknadi štete od olujnog nevremena koje je pogodilo županiju i onome što je bio kamen spoticanja, a to je bolnica. Zahvalio je tako Vladi i na preuzimanju kredita kojima je omogućeno da Bjelovarsko bilogorska županija ima više sredstava za svoje poljoprivrednike,  obrtnike, udruge i sportska društva. Podjsetio je Došen kako je nova vlast naslijedila stanje u županiji koje je bilo u milijunskim minusima, no u dvije godine se uspjelo vratiti s minusa od 40 posto proračuna na minus od 10 posto te se otvaraju nove mogućnosti  korištenja alata iz europskih fondova kojima će se uspješno povećati standard stanovnicima županije, kazao je Došen.

Župan Marko Marušić se zahvalio predsjedniku Vlade što je u zadnje dvije godine sedmi put posjetio Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Podsjetio je na doprinos svih župana koji su zadnjih 30 godina vodili županiju i imaju svoje zasluge u postignućima županije za koju vjeruje da ima potencijala u mnogo čemu  biti još bolja nego danas.

– U trenutku preuzimanja kormila županija se nalazila u nimalo dobrom financijskom stanju. Započeti su skupi projekti i stvorene obveze za koje  u proračunu nisu bila osigurana sredstva. Tih mjeseci i sam sam sebi dosadio iznošenjem sumornih podataka o dubiozama koje treba premostiti. Od dospjelih dugovanja do kreditne prezaduženosti koja je bila čak dvostruko veća od zakonom dopuštene. Nije bilo lako funkcionirati u takvom stanju. Ali korak po korak, dan po dan, nekako smo uspjeli balansirati. Pravi izazovi su bili dovršiti započete projekte poput glazbene škole i naravno nove bolnice za koju nam je ključnu podršku pružila naša Vlada, rekao je Marušić. Govoreći o proteklom razdoblju naglasio je kako je u županiju u zadnje dvije godine stigao 41 novi liječnik te su osigurani liječnici u ambulantama u kojiima ih godinama nije bilo. Zdravstvo je grana u koju je zadnjih godina najviše ulagano, no nisu zaboravljeni ni poljoprivrednici, gospodarstvenici, obrtnici za koje su pripremljene mjere s njima u dogovoru. Istaknuo je i ostala ulagAnja u školstvo i turizam gdje se očekuje napredak u razvijanju ciklo i lječilišnog turizma.

– Iz svega dosad rečenog mislim da se jasno vidi da ozbiljno radimo na svim područjima kako bismo ostvarili naš cilj, a to je bolja i razvijenija županija nego što je to danas. U ostvarenju tog cilja zasigurno će nam puno pomoći dovršetak izgradnje brze ceste do Bjelovara i njezin nastavak prema Virovitici. To je također projekt na kojem moramo zahvaliti našem premijeru i njegovoj Vladi koji su ga nastavili. On je za nas od iznimne važnosti jer će osigurati bolju prometnu povezanost i brži razvoj, a našem gospodarstvu otvoriti nove perspektive. Ovdje moram spomenuti još jedan vrijedan državni projekt koji Vlada, točnije Ministarstvo hrvatskih branitelja, provodi na području naše županije, a to je izgradnja veteranskog centra u Daruvaru koji pokazuje koliko ova Vlada brine o našim hrvatskim braniteljima. Ništa manje značajan je i projekt izgradnje podzemnog skladišta plina pokraj Grubišnoga Polja koji je već u poodmakloj fazi. Temelj svega je kvalitetna suradnja koju naša županija, gradovi i općine ostvaruju s našom Vladom i ministarstvima, a to je sinergija koju zagovaram od početka svoga mandata. Siguran sam da će ta suradnja donijeti još veći sinergijski učinak na zadovoljstvo svih nas i naših građana za koje sve ovo i radimo, zaključio je župan Marušić.

– Došli smo vas danas podržati, ohrabriti  i reći da je Vlada Republike Hrvatske, kao što to radi godinama, spremna u partnerstvu i dijalogu u suradnji sa županijama s gradovima i općinama, činiti daljnje iskorake i za gospodarski razvoj i za ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske, a naravno i za realizaciju brojnih projekata, rekao je na početku svog govora predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je nakon toga istaknuo nekoliko bitnih točaka suradnje Vlade i Županije. Istaknuo je tako na prvom mjestu rješavanje izdašnih kreditnih obveza koje se tiču Opće bolnice u Bjelovaru i opremanje same bolnice. Druga važna poruka je da se u Grubišnom Polju radi drugo veliko podzemno skladište plina koje otvara priliku za razvoj Grubišnog Polja i cijele županije. Treća stvar koju je spomenuo je gradnja brze ceste prema Bjelovaru za koju je najavio da bi se radovi trebali nastaviti do kraja mjeseca. Također, važna ulaganja su i u veteranski centar u Daruvaru koji će biti dovršen ove godine. Posebno se osvrnuo na decentralizaciju i najavu porezne reforme koja doživljava osporavanje iz mnogih izvora.

– Županija danas u odnosu na 2017. koja je bila prije samo pet godina, ima 150 posto više prihoda. Zašto ovo govorim? Govorim zbog tog jednog napora koji se odvija u dijelu javnosti i politike, što je sve razumno, o tome da sada središnja vlast igra nekakvu neiskrenu igru s jedinicama lokalne samouprave. Reći tako nešto nama koji imamo takva postignuća, takve dokaze u smislu poticanja  i davanja više sredstava na raspolaganje jedinice lokalne samouprave u ova  dva mandata jednostavno ne može nitko tko iole razumije brojeve reći da je točno. Dakle, ako Bjelovarsko bilogorska županija u prošloj godini ima 150 posto prihoda više u odnosu na 2017. onda je to valjda temeljem nekih propisa koje je donosila Vlada i parlamentarna većina s ciljem da možete imati više sredstava na raspolaganju kako biste rješavali svoje probleme, kazao je Plenković i zaključio kako je Hrvatska danas solidna i stabilna zemlja s dobrom perspektivom i prebrođenom krizom te da zajednička zadaća privatnom i javnom sektoru ostaje unaprijeđivati gospodarski i socijalni nivo kvalitete života  građana.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su i županijska priznanja. Plaketa „Tihomir Trnski“ za izuzetne rezultate na obrazovnom, kulturnom, sportskom i drugim područjima kulturnog života Županije dodijeljena je Ligi protiv raka Daruvar, NK Hajduk Hercegovac, Klubu veterana A satnije i Bjelovarskom kazalištu. Medalju Bjelovarsko-bilogorske županije za izuzetan doprinos u demokratskom usmjerenju i promicanju ugleda Bjelovarsko- bilogorske županije dobio je Hrvatski liječnički zbor Podružnica Bjelovar. Ovogodišnji dobitnici Povelje Bjelovarsko-bilogorske županije za naročite uspjehe na svim područjima gospodarskog i društvenog života od značaja za Županiju su Goran Grgić, Jakov Ćorić, Pučka kuhinja Caritasa župe sv. Antuna Padovanskog Bjelovar, Vatrogasna zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije i Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Daruvar.