Projekt će se provoditi od 1. svibnja do 30. studenoga 2023. godine, a Udruga je od Ministarstva vanjskih i europskih poslova dobila potporu u stopostotnom iznosu projekta – 9.992,50 eura.

Sve se to događa povodom desete godišnjice ulaska Hrvatske u Europsku uniju.  

Predsjednica Udruge žena Gudovac – Vesna Belošević, ujedno i voditeljica ovog projekta najavila je kako će projekt obuhvatiti dvije predstave, jednu za odrasle i jednu za djecu predškolske dobi te nižih razreda osnovne škole. Isto tako, tu je promotivni video film za djecu naziva “Schengenski prostor” uz kojeg se vežu slikovnica i bojanka. Kada govorimo o predstavi za odrasle, već je rezerviran termin u bjelovarskom Domu kulture, a to je 3. listopada 2023. Taj je datum simbolično odabran jer su tada potpisani pristupni  pregovori Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji.

Belošević je otkrila više i o ideji za dječju predstavu.

– Imamo veliku kulturnu baštinu za našu malu Hrvatsku. Mi smo udruga koja se bavi očuvanjem kulturne baštine, a gospodin Medak se bavi očuvanjem legende o začudnim bilogorskim bićima. Sve to smo lijepo ukomponirali u priču. Ako smo mi ušli u schengenski prostor bez putovnice, mogu i naša začudna bića ući zajedno s nama kako bismo doprinijeli kulturi cijele Europske unije – navela je.

Mladen Medak Gaga ostao je, kaže, ugodno iznenađen energijom i entuzijazmom Udruge žena Gudovac te je rado prihvatio osmišljavanje dječje lutkarske predstave.

–Nije baš da se bavim začudnim bićima Bilogore, ali ponešto o tome znam obzirom da sam već i ranije radio nešto vezano za to. Tako je nastala dječja lutkarska predstava koja će uskoro ugledati svjetlo dana – rekao je. Također, ovome treba dodati da je na predstavljanje projekta Medak donio tri originalna crteža koja prikazuju neka od ovdašnjih začudnih bića – malog lovca, glođana i veda.

Medak je Belošević predložio pričanje priča djeci pomoću tehnike kamišibaj.

– Ta tehnika služi da djecu podučimo kako imati javne nastupe. Ovim putem djeca mogu napraviti svoje crteže i osmisliti svoju priču te je ispričati pomoću slika bez električne energije, pa i Wi-Fi-a, samo s maštom te uz mnoštvo kreativnosti. Djeca će na ovaj način dobiti slobodu izražavanja. Crtež je tu da pokaže što bi trebao pričati, odnosno da se fokusiramo na samu priču – pojasnila je voditeljica projekta.

Zaključno, Belošević je otkrila i to tko će prvi doživjeti ovu pomalo drugačiju tehniku pričanja priča.

– S Dječjim vrtićem u Gudovcu i tamošnjom Područnom školom imamo jako dobru suradnju pa će upravo oni biti prvi koji će ugledati ovaj naš prikaz pripovijedanja priča pomoću tehnike kamišibaj – naglasila je Belošević.