Župan Marko Marušić i predstavnici Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije posjetili su obrt za proizvodnju užadi i trgovinu “Mreža” – prvi registrirani tradicijski obrt na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Vlasnik “Mreže”, Tihomir Ileković, iskoristio je županijsku mjeru sufinanciranja stjecanja uvjerenja o tradicijskom obrtu, na čemu je zahvalio županu Marušiću i Obrtničkoj komori.

Tihomir Ileković izrazio je vjerovanje da će dobiveni certifikat znatno pomoći u njegovom budućem radu i proboju na tržište s novim proizvodima, te u prepoznavanju njihove kvalitete. Istaknuo je da je osnovni proizvod obrta izrada užadi, da trenutno ima troje zaposlenih te planira uskoro zaposliti još jednu osobu.

Planovi “Mreže” uključuju i pokretanje web trgovine, s ciljem plasmana proizvoda na zapadnom tržištu. Ileković je istaknuo da su ti novi proizvodi prilično skupi i da će na zapadnom tržištu imati veću potražnju, ali da očekuje da će i na domaćem tržištu biti interesa za takvim proizvodima. Naglasio je da se Hrvatska razvija kao turistička zemlja te da su tradicijski proizvodi, poput užadi, ponovno u modi, što bi moglo biti posebno atraktivno za turizam na obali i kopnu.

Damir Pavec, predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije, izrazio je nadu da će biti još obrtnika zainteresiranih za stjecanje certifikata za svoje proizvode. Istaknuo je važnost tradicijskih i umjetničkih obrta kao čuvara kulturne baštine te kao načina prepoznavanja povijesti i načina života ljudi na tim područjima. Pavec je naglasio da takvi obrti posjeduju osobnost, individualnost i kvalitetu, što ih čini posebnima na tržištu.

Broj obrta u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji trenutno iznosi 1383, što je povećanje od 178 obrta u odnosu na prošlu godinu u isto vrijeme.

Županija Bjelovarsko-bilogorska ima mjere poticanja tradicijskih obrta, a župan Marko Marušić izrazio je zadovoljstvo što je prvi tradicijski obrt službeno registriran u županiji.

-To je svakako jedan dobar put jer znamo da ovi tradicijski obrti nisu visoko profitabilni i da je tu više riječ o čuvanju naše kulture i tradicije. Zaista mi je drago da mi nismo županija koja nema ni jedan tradicijski obrt. Nadam se da će i drugi obrtnici slijediti primjer gospodina Ilekovića i prijaviti se na jednu od ovih naših mjera kojima mi sufinanciramo, odnosno pokrivamo sve troškove dobivanja uvjerenja o tradicijskom obrtu. Ovo je jedna od ukupno deset mjera koje mi planiramo za ovu godinu. Sedam mjera je već u opticaju. Drago mi je da su dvije najtraženije mjere, a to je sufinanciranje nabavke rabljenih i novih strojeva te mjera uređenja poslovnih prostora, planule u jednom danu. Preostale tri mjere ćemo raspisati tijekom rujna. Ove godine smo izdvojili dva milijuna kuna, gledat ćemo da svake godine taj iznos bude što veći kako bismo mogli pomoći našim obrtnicima mikro, malim i većim subjektima – rekao je župan Marko Marušić.