U restoranu Kod bake u Kapelici kod Garešnice u tijeku je Međunarodni Tripe fest, odnosno natjecanje kuhara amatera u pripremi fileka. Na njemu se ove godine okupilo dvadesetak kuharskih ekipa iz Hrvatske i inozemstva. Organizatori te manifestacije, koja se u tom poznatom kapeličkom restoranu održava drugu godinu za redom, su Gastro akademija d.o.o. Garešnica i TZ Sjeverna Moslavina, njeni pokrovitelji su Bjelovarsko bilogorska županija i županijska Turistička zajednica. 

– Fileki, tripice, škembići … bez obzira kako ih tko zove, svima nama koji smo se danas ovdje okupili zajedničko je da ih jako volimo. Naš restoran Kod bake je organizator ove manifestacije iz razloga što mi kroz cijelu godinu svakodnevno u ponudi imamo špek fileke, a oni su jedno od tradicijskih sirotinjskih jela koje su nekad naši stari često konzumirali jer su jela bila jako zasitna i jeftina. Danas je to delicija, a organizacijom ovog festivala mi to jelo želimo sačuvati od zaborava. Osim toga ova manifestacija podiže kvalitetu turističke ponude cijele naše županije – rekao nam je Zdravko Andri koji sa svojom suprugom Danijelom već godinama vodi restoran Kod bake.

Festival je međunarodnog karaktera jer na njemu uz natjecatelje iz Hrvatske sudjeluju i natjecatelji iz Mađarske, Srbije i BIH. U žiriju za izbor najboljih fileka su renomirani kuhar Branko Ognjenović, kao predsjednik žirija te članovi – poznati bloger Riba fish i Rene Karaman, glavni urednik Magazina za gastronomiju i turizam. Budući da natjecanje još traje tko su pobjednici Tripe festa u Kapelici čitajte u novom izdanju 043 Bjelovarsko-bilogorskog vjesnika.