Bjelovarska V. Osnovna škola je jučer – četvrtak, 1. lipnja bila domaćin Smotre učeničkih zadruga Bjelovarsko-bilogorske županije. Ovom se prilikom okupilo 15 škola izlagača iz cijele županije, a mnogobrojni prekrasni radovi su bili izloženi oko bjelovarskog paviljona – jedne od najvećih gradskih znamenitosti. Građani su radove vrijednih ruku imali priliku razgledati od 9 do 13 sati s tim što su zadruge vrednovane od povjerenstva sačinjenog od voditeljica zadruga Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije. Isto tako, važno je naglasiti kako su dvije najbolje izborile sudjelovanje na Državnoj smotri koja će se održati u Karlovcu od 26. do 29. rujna. Događaj je službeno otvorila Andrea Prugovečki Klepac – pročelnica županijskog odjela za školstvo.

Inače, učeničke zadruge djeluju pri osnovnim i srednjim školama te posebnim odgojno-obrazovnim ustanovama kao jedine proizvodne izvannastavne aktivnosti. Bave se poljoprivrednom proizvodnjom, izradom uporabnih i ukrasnih predmeta, njeguju narodno umijeće, rukotvorstvo te stare zanate. U učeničkim zadrugama se odvija konkretan proizvodni rad, stvaraju se proizvodi koji imaju uporabnu i tržišnu vrijednost, a ovome dodajmo kako rad u učeničkoj zadruzi pridonosi mnogočemu.

Samo neke od blagodati su: razvijanje i njegovanje radnih navika te sposobnosti. Tu su poduzetničke vještine, odgovornost, inovativnost, kreativnost, samostalnost, ali i potreba za suradnjom. Sve su to važne sastavnice stvaralačkog odnosa prema radu. Također, pridonosi se prijenosu znanja iz nastave u praktične djelatnosti zadruge i obrnuto, znanja iz rada u zadruzi u nastavu. Potiče se samostalno-istraživačko učenje, učenici razvijaju i ljubav prema prirodi te vrijednostima koje je čovjek stvorio svojim radom pa i svijest o nužnosti očuvanja ravnoteže u prirodi i zaštiti okoliša. Omogućava se najveći mogući razvitak sposobnosti učenika i spoznaja vlastitih sklonosti, dok se nikako ne smije zaboraviti niti to da se učenici pripremaju na izbor školskih programa i budućeg zanimanja.