Foto/Zagrebačka županija

„U Zagrebačkoj županiji iz Fonda solidarnosti EU financira se 148 projekata ukupne vrijednosti 273 milijuna eura, što je gotovo vrijednost Pelješkog mosta bez pristupnih cesta“ – istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić prilikom obilaska radova na obnovi zgrada i komunalne infrastrukture na području Zaprešića.

Obilasku je prethodio radni sastanak na kojem su uz ministra Bačića bili i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, a zajednički su obišli zgradu Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić, zatim zgradu suda, četiri stambene zgrade te Ulicu bana Josipa Jelačića koja je u rekonstrukciji.

„Iznimno sam zadovoljan obnovom u Zaprešiću. Zahvalan sam gradonačelniku i županu i svim sudionicima obnove što odgovorno i u roku provode radove konstrukcijske obnove na javnim zgradama, kao i višestambenim zgradama koje vodi komunalno poduzeće“, rekao je Bačić, naglasivši da će se obnova višestambenih zgrada osim iz Fonda solidarnosti financirati kroz projekte energetske učinkovitosti pa će moći obnoviti sve zgrade.

Zahvalivši Vladi RH na mogućnosti korištenja decentraliziranih sredstava za obnovu zgrada javne namjene župan Kožić rekao je da je do sada potpisano 76 ugovora u vrijednosti 17,5 milijuna eura.

„Najveći dio tih sredstava, točnije 7,7 milijuna eura, ugovoren je za obnovu objekata na području Zaprešića s obzirom da je upravo Zaprešić pretrpio najveće štete od potresa“, rekao je Kožić istaknuvši kako se na ovakvim primjerima pokazuje suradnja nacionalne, regionalne i lokalne razine vlasti, a sve s ciljem kako bi objekte što prije doveli u njihovu prvobitnu namjenu.

Kožić je podsjetio na povijesno velik iznos sredstava koji je iz Fonda solidarnosti EU osigurala Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije – 76 milijuna eura kojima se obnavlja 70 mostova i propusta, 82 klizišta te 113 dionica županijskih i lokalnih cesta ukupne duljine oko 300 kilometara

O detaljima obnove u Zaprešiću, gradonačelnik Turk rekao je kako se zgrada Pučkog otvorenog učilišta intenzivno obnavlja, a za nekoliko dana počinje obnova zgrade suda. „Sedamnaest je gradilišta na cestama koje se obnavljaju, a privatne zgrade su krenule u samoobnovu“, rekao je Turk, naglasivši kako će Grad Zaprešić plaćati subvenciju svim nositeljima stanarskog prava od potresa do dana kad sanacija njihovih objekata bude gotova, a riječ je o oko 70 stanova.

Ministar Božinović rekao je da više od tri desetljeća svjedoči stasanju Zaprešića u modernu cjelinu te naglasio da se kroz sve projekte obnove nastavlja s pametnim rješenjima za stanovnike i grad. Najavio je da se planira premještanje policijske postaje, a da u obzir dolazi sjeverni dio grada (Zelengaj) gdje bi trebale biti smještene žurne službe. S tim u vezi razmišlja se i o gradnji centra civilne zaštite koji bi bio na raspolaganju gradu, županiji, ali i na nacionalnoj razini.

Izvor: Zagrebačka županija