Gradska knjižnica Slavka Kolara Čazma u petak 2. lipnja bila je domaćin 42. skupštini Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja.

Osnivačka skupština Društva bibliotekara Zajednice općina Bjelovar održana je 15. ožujka 1977. godine u Bjelovaru. Društvo je tada obuhvaćalo  područje Bjelovara, Čazme, Daruvara, Đurđevca, Garešnice, Grubišnog Polja, Koprivnice, Križevaca, Pakraca i Virovitice. Tada je brojalo svega 30 članova, a danas, 46 godina poslije, na 42. skupštini, društvo ih broji 134. Društvo knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja drugo je po veličini unutar Hrvatskog knjižničarskog društva, a što je prepoznalo i Hrvatsko knjižničarsko društvo te pohvalilo kvalitetan i reprezentativan rad na promicanju knjižničarske struke na državnoj razini. Društvo je i u proteklom razdoblju aktivno sudjelovalo u svim važnim pitanjima knjižničarske struke kao što su razmatranje zakonske regulative, standardizacija, informatizacija i izdavaštvo.

Predsjednica Bernarda Ferderber kazala je kako se u proteklom razdoblju Društvo zalagalo za bolji društveni status knjižnica i knjižničnih djelatnika, njegovalo suradnju među knjižnicama i drugim knjižničarskim društvima, poticalo prikupljanje zavičajne građe i sudjelovalo u unapređivanju knjižničarske struke uopće. Na otvorenju skupštine zahvalila se gradonačelniku Čazme Dinku Piraku što već dugi niz godina Grad Čazma prepoznaje i podržava rad Društva i daje financijsku podršku tiskanju stručnog časopisa „Svezak“, te da zahvaljujući podršci takvih gradova izlazi već 25. godinu zaredom i svake godine objavljuje sve više kvalitetnih stručnih radova.

Gradonačelnik Pirak pozdravljajući sve prisutne kazao je kako se u Čazmi  jaki značaj daje kulturnim sadržajima, pa tako i knjižničarstvu kao društvenoj nadgradnji jer je vrlo bitna, kako za imidž samog grada, tako i za sve građane.

 – Na određeni način se nadopunjujemo i u onom duhovnom smislu i ovom djelatnošću kojom se vi bavite. Stoga mi je jako drago da smo i domaćini ovog skupa i nadam se da će Vinka (ravnateljica Gadske knjižnice Slavka kolara Čazma Vinka Jelić Balta) biti dobar domaćin i da ćete danas iz Čazme otići s lijepim utiscima i da ćete se ugodno osjećati, kazao je gradonačelnik Pirak na početku skupštine.

U slopu radnog dijela skupštine održan je niz predavanja, a dodijeljene su i nagrade najboljim knjižničarima. Ove godine to su Darko Jovičić iz koprivničke knjižnice, Neda Adamović iz bjelovarske knjižnice, Mirjana Kotromanović iz virovitičke knjižnice, Danijela Marić iz daruvarske knjižnice i Miljenko Kovačić iz knjižnice OŠ Čazma. Ove nagrade dodijeljene su za dugogodišnji rad u knjižničarstvu i promicanju društva, kao i za iznimne uspjehe u knjižničarstvu.

Dodajmo kako je prije početka skupštine kratak program izveo zbor OŠ Čazma pod dirigentskom palicom profesorice glazbene kulture Nikoline Brajković Draguljić koji je nedavno osvojio srebrnu plaketu za izvrsno 2. mjesto na 66. glazbenim svečanostima hrvatske mladeži u Varaždinu.