U Hrvatskoj će se uskoro koristiti jedinstveni alat nazvan SRUUK koji će omogućiti brzo i učinkovito obavještavanje građana i sudionika civilne zaštite o opasnostima i mjerama koje je potrebno poduzeti radi smanjenja ljudskih žrtava i materijalnih šteta. Ovaj alat omogućuje slanje poruka putem mobilnih telefona, a koristit će ga svi korisnici mobilnih telefona na ugroženim područjima u Republici Hrvatskoj, kao i strani korisnici u roamingu.

Ministar Božinović opisuje SRUUK kao inovativan projekt koji će građanima omogućiti primanje SMS poruka s obavijestima o mogućim kriznim situacijama i savjetima o tome kako postupati u tim situacijama. Naglašava važnost preventivnih mjera za zaštitu ljudi i imovine.

Slični sustavi već postoje u svijetu, ali ovaj hrvatski sustav je kombinacija nekoliko drugih. Razvijen je u skladu s europskim direktivama i u suradnji s HAKOM-om kako bi se osiguralo da podaci budu zaštićeni od neovlaštenog korištenja. Prema ministru, poruke će biti anonimizirane, a nitko u državnom sustavu neće imati informacije o primateljima. Sustav će se testirati u subotu, kada će svi korisnici dobiti testnu poruku. Subota je odabrana zbog već postojećih testova sirena i sličnih sustava. Ministar ističe da je ovo prvi put da tri telekom operatera u Hrvatskoj, Telemach, A1 i TCom, sudjeluju u takvom projektu i testiraju vlastite mogućnosti.

Ministar naglašava da je sigurnost prioritet u ovim vremenima, te da će se poruke slati na devet stranih jezika kako bi i stranci koji se trenutno nalaze u Hrvatskoj primili informacije u slučaju kriznih situacija. Cilj je osigurati da svi životi budu jednako važni, a to je posebno bitno za Hrvatsku kao turističku destinaciju.

Izvor: N1.hr