Dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD) Komuševac, slavi ove godine šezdeset godina uspješnog rada i djelovanja. Tijekom posljednjih nekoliko godina značajno je povećalo svoje članstvo te danas broji oko 35 odraslih članova i dvadesetak djece.

U sklopu obilježavanja 60. godišnjice postojanja, DVD Komuševac planira svečano obilježiti ovaj veliki uspjeh tijekom proslave Male Gospe.

– U malom selu poput Komuševca, održavanje takvog društva predstavlja iznimno postignuće, posebno u današnjem vremenu kada je teško pronaći ljude koji su spremni volontirati i uložiti svoje vrijeme. Očekuje se da će proslava biti prigoda za dobru zabavu i slavlje povodom postignuća društva, rekao nam je predsjednik DVD-a Komuševac Dario Perčec.

Iako su svi članovi DVD-a aktivni koliko mogu, svjesni su da nedostaje veći broj aktivnih članova da olakša rad unutar društva. Neki članovi rade na terenu ili do kasno u noć, no svatko tko ima malo slobodnog vremena nastoji ga iskoristiti kako bi pomogao u radu.

Posljednjih godinu dana, mještani Komuševca su se još više  ujedinili, ponajviše zahvaljujući najmlađim stanovnicima sela. Naime, gotovo da nema djeteta u selu koje nije aktivno u vatrogascima. Podmladak DVD-a Komuševac broji oko 20 članova, što je značajan broj za selo od 160 stanovnika. Mladi vatrogasci s oduševljenjem treniraju i natječu se. Predsjednik Perčec ističe da bi bilo sramota kada bi djeca morala putovati u susjedno selo kako bi vježbala vatrogasne vještine.

-Prošle godine započeli smo s radom s djecom te smo imali redovite vježbe tijekom cijelog ljeta. Djeca su uživala u tim aktivnostima, a zajedništvo koje su stvorili kroz vatrogasno društvo bilo je hvalevrijedno i nije ga dugo bilo kod nas u našem selu, dodao je.

Komuševac je jedno od sela na čazmanskom području koje se može pohvaliti činjenicom da mladi ne napuštaju svoj rodni kraj. Mnogi mladi ljudi ostaju na selu, posebno dečki koji se ožene i ostaju na obiteljskom imanju. Osim toga, primjetno je da mladi parovi kupuju kuće u Komuševcu , što pridonosi razvoju zajednice.

U cilju daljnjeg poboljšanja uvjeta rada u DVD-u Komuševac nužno je obnoviti krovište vatrogasnog doma. Grad Čazma, koji je prije nekoliko godina pomogao uređenje unutrašnjosti doma, uključujući postavljanje podnih obloga, sada će se pomoći i pri  obnovi krovišta.

-Tijekom nedavnog potresa, stari krovni crijep se pomaknuo, rezultirajući s desetak mjesta na kojima krov prokišnjava, što predstavlja veliki problem. Sigurnost članova DVD-a je prioritet, stoga je neophodno sanirati krov kako bi se izbjegle moguće neprilike. Osim toga, planira se proširiti skladišni prostor kako bi se smjestio kombi koji zauzima veći dio trenutnog prostora. S obzirom na vrijednost nove opreme koju smo dobili, a koja iznosi 10 tisuća eura, važno je osigurati adekvatan i siguran prostor za skladištenje, dodao je Perčec.