Udruga Hrvatskih vojnih invalida Domovinskoga rata (HVIDRA) Čazma održala je svoju redovnu godišnju izvještajnu skupštinu koja je okupila članove udruge i važne goste. Na samom početku skupštine, predsjednik udruge Željko Živoder prisjetio se osnutka udruge prije trideset godina, čitajući zapisnik s osnivačke skupštine.

U nastavku je Živoder izvjestio prisutne o radu udruge tijekom protekle godine istaknuvši da je bila obilježena pandemijom COVID-19, što je ograničilo aktivnosti udruge na osnovne aktivnosti. Članovi udruge sudjelovali su u obilježavanju važnih obljetnica Domovinskog rata, sportskim susretima branitelja te su pružali pomoć članovima u rješavanju njihovih problema vezanih za ostvarivanje njihovih prava.

Istaknuo je i aktivnosti koje su pred HVIDROM ove godine. To uključuje nastavak promicanja vrijednosti Domovinskog rata u suradnji s drugim udrugama branitelja, pružanje pravne pomoći članovima udruge i braniteljskoj populaciji, suradnju s lokalnim vlastima u obilježavanju važnih datuma vezanih za Domovinski rat, sudjelovanje u sportskim natjecanjima i turnirima te poticanje članova udruge i braniteljske populacije na preventivne preglede. Također, jedan od zadataka koje je vodstvo udruge postavilo pred sebe jest izrada prijedloga za promicanje članova u vojne činove i dodjelu priznanja.

Na skupštini se prisutnima obratio i predsjednik Gradskog vijeća Grada Čazme Branko Novković koji je izrazio zadovoljstvo što tri braniteljske udruge s područja grada djeluju zajednički, baš kao što su to činile i za vrijeme Domovinskog rata. Novković je istaknuo važnost nastavka zajedničkog djelovanja jer udruge zajedno imaju veću snagu, kako u broju članova, tako i financijski, što im omogućuje ostvarivanje njihovih ciljeva.

Na skupštini je govorio i Nikola Ivkanec, legendarni zapovjednik u Domovinskom ratu.

– HVIDRA je najčasnija udruga od svih, bez umanjivanja važnosti drugih udruga. Ratni vojni invalidi su, osim onih koji su dali živote za Hrvatsku, najviše stradali i pretrpjeli teške ratne traume. Nakon trideset i dvije godine od početka Domovinskog rata, mi smo još uvijek živi i okupljeni te se sjećamo i ne zaboravljamo ono što nikada ne smijemo zaboraviti. Naša uloga i doprinos u Domovinskom ratu su poznati i s ponosom to možemo istaknuti, kazao je Ivkanec.