3.7 C
Bjelovar
Srijeda, 29 studenoga, 2023
spot_img

Transparetno i jednoglasno: Gradsko vijeće Grada Čazme donijelo sve odluke bez rasprave

Nove vijesti

Gradsko vijeće Grada Čazme održalo je danas svoju 14. sjednicu na kojoj su vijećnici razmotrili deset točaka dnevnog reda. Vijećnici su usvojili Izvješća o radu gradonačelnika za razdoblje srpanj – prosinac 2022. godine, kao i Godišnji obračun Proračuna za istu godinu.

Prema podacima iz 2022. godine, ukupni prihod iznosio je 47,703,969,00 kuna dok su ukupni rashodi iznosili su 52,251,000,00 kuna izvijestio je Mario Ivanović, pročelnik Upravnog odjela za proračun, komunalno gospodarstvo, gospodarstvo, zaštitu okoliša i ekologiju.

Vijećnici su također usvojili Izvješća o izvršenju Programa građenja i održavanja komunalne infrastrukture. Usvojena je i Odluka o imenovanju povjerenstva za zakup i prodaju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području grada. Povjerenstvo čine Julija Vrbanec kao predsjednica te Dražen Dupor, Maja Pomahać, Marijana Habijančić i Nedjeljka Baćani kao članovi.

Vijećnici su također donijeli odluku o dobitnicima javnih priznanja za ovu godinu, koja će biti uručena na svečanoj sjednici povodom Dana grada. Propisane su tri vrste priznanja koje Grad Čazma može dodijeliti: počasni građanin, nagrada za životno djelo i Godišnja nagrada Grada Čazme. Komisija za društvene djelatnosti jednoglasno je prihvatila i usvojila šest pristiglih prijedloga. Nagrada za životno djelo bit će dodijeljena uglednom znanstveniku, dr. sc. Vladimiru Peteru Gossu. Osim toga, bit će dodijeljene godišnje nagrade pojedincima i organizacijama koje su se istaknule iznimnim radom i dale značajan doprinos lokalnoj zajednici. Među dobitnicima ovogodišnjih godišnjih nagrada su Anita Mikulandra, Tvrtka Oniks d.o.o., Vesna Bacalja, Cvjećarski obrt “Runolist” vlasnice Danijele Lepčević, te Izvidnički vod 2. bojne 105. pješačke brigade HV-a, izvijestila je Elvira Babić Marković, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, obrazovanje i odnose s javnošću.

Na sjednici je usvojena i Odluka o naknadi za rad članova Gradskog vijeća Grada Čazme. Naknada će se sada izražavati u neto iznosu i iznosit će 42 eura po sjednici, što je otprilike na istoj razini kao i prije. Prema zakonu i uputama Ministarstva pravosuđa, predsjednik Gradskog vijeća može dobiti maksimalno 50 posto više od vijećnika, što je značajno smanjenje u odnosu na prijašnju odluku. Prema novoj odluci, naknada za predsjednika Gradskog vijeća iznosit će 63 eura po sjednici. Također, zakonom je propisan maksimalni godišnji limit tih naknada za vijećnike, koji se određuje prema broju stanovnika, a za Čazmu iznosi nešto više od 1061 eura, pojasnila je Babić Marković.

Vijećnici su donijeli i Odluke o plaći i drugim primicima gradonačelnika Grada Čazme.

Što se tiče same plaće gradonačelnika, ništa se ne mijenja, nego je samo dodan članak u kojem se propisuju novčani primici pored plaće na koje gradonačelnik ima pravo, a sukladno smjernicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koji su propisali točno vrste naknada koje gradonačelnik može primiti i pored plaće, pojasnila je pročelnica Babić Marković.

Sve odluke donesene na sjednici usvojene su jednoglasno, bez rasprave među vijećnicima iz vladajuće većine i oporbe.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika