-2.9 C
Bjelovar
Nedjelja, 3 prosinca, 2023
spot_img

Propuštena prilika: Zašto ŽUC BBŽ nije iskoristio sredstva Fonda solidarnosti  za poboljšanje cestovne infrastrukture?

Nove vijesti

Jedno od pitanja na aktualnom satu 14. sjednice Gradskog vijeća Grada Čazme postavila je vijećnica Ivana Žugaj, a riječ je o problemima koje imaju građani Čazme koji na posao putuju u Zagreb i Zagrebačku županiju zbog konstantnih radova koji se obavljaju na tamošnjim prometnicama i mostovima. Pitanje je to koje si zaista većina građane Čazme postavlja kada baci pogled preko granica Bjelovarsko-bilogorske županije.

Gradonačelnik Pirak u svom odgovoru kazao je kako je činjenica da je putovanje sa čazmanskog područja do Zagreba avantura koju svatko tko tamo putuje mora proći jer puno cesta je zatvoreno, uređuju se mostovi, velike prometnice, bilo da su one u vlasništvu države ili su pak u vlasništvu županija ili lokalne uprave ili pak autoceste. Svi se obnavljaju iz jednog izvora, iz Fonda solidarnosti koji je namijenjen sanaciji objekata, kako infrastrukture tako i privatnih kuća, od petrinjskog potresa. Ono što se može zamijetili je razlika u održavanju i obnovi cesta na području Bjelovarsko-bilogorske županije i na područjima Zagrebačke i Sisačko moslavačke županije. Na samoj granici Čazme i susjednih općina u sisačko-moslavačkoj županiji, pa i zagrebačkoj, može se vidjeti kako je obnovljen niz prometnica. Npr. 10 kilometara od Ludine  preko Mustafine Klade do Vrtlinske i do granice županije. Novoselac-Rečica, isto do Vrtlinske. Zatim  Križ – Prnjarovac – Dapci. Na području Dubrave su deseci kilometara cesta i mostova obnovljeni iz istog izvora, kao i na području Kloštar Ivanića i Farkaševca.

Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak

–  Ja sam reagirao i svoje nezadovoljstvo iskazao i prema Županiji i prema, prije svega, Županijskoj upravi za ceste. Nažalost, oni tu šansu, a radi se o milijunima eura nisu iskoristili. Zagrebačka županija, po informacijama koje sam imao do prije neki dan, je povukla 520 milijuna kuna za obnovu tih cesta. Znate koliko je naša županija Županijska uprava za ceste povukla?  Nula! Natječaj je Ministarstvo raspisalo još u drugom mjesecu ciljano za našu županiju, nisu se javili. Ja sam to otvoreno županu prigovarao, da bi se trebali probuditi, da je to šansa koju ne smijemo propustiti. Ako su ovo iskoristili Međimurska županija koja je daleko od epicentra, Varaždinska županija, Karlovačka i Brodsko posavska, svi su oni povukli novac, zašto nije i Bjelovarsko-bilogorska, pita se Pirak i dodaje da u Gradu nisu spavali, već su uspjeli iz Fonda solidarnosti povući 700 tisuća eura za obnovu cesta na čazmanskom području.

– Uzeli smo stvar u svoje ruke pa smo djelomično krenuli sami. Asfaltirali smo Sišćane, prema Komuševcu i sad radimo Moslavačku ulicu, tj. suhajski brijeg, i onaj između Pobrđana i Pobjenika. To će biti sanirano,  a vrijednost svega je 700 tisuća eura. Dakle, Grad asfaltira županijske ceste. Ja bih rekao čak malo i sramota da oni nisu napravili ništa. Župan je isto  nezadovoljan stanjem u Županijskim cestama, ali to je na neki način njegova odgovornost. Moramo tu nešto učiniti da se stvari preokrenu, rekao je Pirak.

Rok za završetak radova je kratak, a problem je pronaći izvođače radova koji rade svugdje, samo ne na području županije, a čak su i rokovi za natječaje skraćeni jer državi nije cilj da novac koji je dobila za obnovu  nakon potresa vraća u Europu.

 – To je nešto čime smo se bavili u zadnjih dva mjeseca. Intenzivno sam pokušavao animirati ravnateljicu Županijske uprave za ceste. I evo, jedino što smo od njih dobili je suglasnost da smijemo njihove ceste obnoviti. Žao mi je što nisam uspio više, ali zbog kratkih rokova i izvođača koji ne mogu jednostavno prihvatiti taj posao nismo uspjeli više. Jedino mi u Čazmi u ovoj županiji to radimo, nitko drugi, zaključio je Pirak.

Ravnateljica ŽUC-a kaže da u županiji na cestama nije bilo štete

Ravnateljica Županijske uprave za ceste Nataša Koronc

Pitanje o obnovi cesta na području županije postavljeno je i na sjednici Županijske skupštine održanoj u srijedu 24. svibnja. Vijećnik Marijan Sabolović pitao je ravnateljicu Županijske uprave za ceste Natašu Koronc je li se ŽUC javio na natječaj za izgradnju, rekonstrukciju i modernizaciju cesta?

Zanimljiv odgovor je dala ravnateljica ŽUC-a po kojoj se ŽUC nije javio jer na području županije nije bilo oštećenja tih razmjera.

– Županijska uprava za ceste nije se prijavila na natječaje iz razloga što nismo uspjeli ispuniti sve uvjete. Znači, ako mislite na uvjete iz Fonda za obnovu od potresa, iz razloga što kod nas nije bio  potres tih razmjera da bi imali nekakvih oštećenja i da bi ispunili uvjete  za prijavu na taj natječaj, odgovorila je tako Koronc.

Izgleda da je Bjelovarsko-bilogorska županija izgubila priliku  poboljšati cestovnu infrastrukturu na svom području na način koji su iskoristile sve druge županije, neke u kojima se zemlja puno manje tresla, a građani se samo mogu pitati kako je većina županija u okruženju mogla iskoristiti tu priliku i obnoviti mostove i ceste, a mi ne.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika