U prostorijama patronažne službe u ambulanti u Ivanskoj danas je održana akcija Zaklade Ana Rukavina s ciljem prikupljanja dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. U razdoblju od dva sata trajanja akcije, 101 osoba se upisala u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja.

Glavni povod za održavanje akcije u Ivanskoj bila je Lorena Palošika, koja boluje od aplastične anemije i treba transplantaciju koštane srži. Međutim, akcija je također bila usmjerena prema svim drugim oboljelim osobama koje čekaju na odgovarajućeg darivatelja. U realizaciji akcije sudjelovale su djelatnice Zaklade Ana Rukavina u suradnji s patronažnom sestrom Ivanom Lončar.

Ivana Lončar izrazila je iskrenu zahvalnost zbog iznimnog odaziva i velikodušnosti svih sudionika koji su se pridružili akciji s ciljem povećanja šanse za ozdravljenje Lorene i drugih oboljelih osoba. Prema informacijama djelatnica Zaklade, ova akcija je bila najmasovnija ove godine.

Motivacija iza svake akcije upisa u Hrvatski registar je poruka “Lijek je u nama”. Zaklada želi podsjetiti građane da u sebi nosimo ljekovitu snagu koja može spasiti živote.

Svi zdravi građani u dobi od 18 do 40 godina imaju mogućnost upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Osobe do 65 godina mogu biti darivatelji, ali je važno obaviti upis do 40. godine života. Proces upisa uključuje ispunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju, kojom se određuju antigeni tkivne kompatibilnosti.

Nakon uspješne tipizacije, upisani građani postaju članovi Registra. Time postaju dostupni kao potencijalni darivatelji za oboljele osobe u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta.