-2.9 C
Bjelovar
Nedjelja, 3 prosinca, 2023
spot_img

KUD Graničar iz Čazme predstavljat će županiju na Susretu hrvatskih folklornih skupina u kategoriji koreografiranog folklora

Nove vijesti

U Velikoj Pisanici, pod organizacijom Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije, održana je 23. Smotra izvornog i koreografiranog folklora BBŽ.

U natjecateljskom dijelu izvornog folklora, različita društva predstavila su svoj vrijedan i posvećen rad na očuvanju kulturne baštine. KUD Slavko Kolar Palešnik izveo je točku pod nazivom “Kolo igram polagano”, KUD Sloga Miklouš predstavio je detalje u postupku obrade lana s točkom “Trlana”, KUD Šandrovac izveo je “Pjesme i plesove Bilogore”, KUD Trnovitica iz Velike Trnovitice predstavio se folklorom “Igra kolo u našoj Trnovci”, KUU Ivan Vitez Trnski Nova Rača izveo je “Vojničke pjesme i plesove”, KUD Graničar iz Čazme predstavio se folklorom “Bojana je selo od davnina”, KUD Veliko Trojstvo izveo je “Pjesme i plesove Bilogore”, a KUD Palična Severin izveo je “Svadbeni dan u kući mladenke”.

U kategoriji koreografiranog folklora, KUD Graničar iz Čazme nastupio je s izvedbom pod nazivom “Smilje Mara po jezeru brala”. Također, revijalni nastup imala je Češka obec Bjelovar s točkom “Přetančeni”.

Smotru su pratili i ocjenjivali selektori Hrvatskog sabora kulture, Kristina Benko Markovica za glazbu, dr. sc. Tvrtko Zebec za scenski prikaz/ples i Vesna Peršić Kovač za nošnju. Oni su odlučili koje udruge i društva će predstavljati Bjelovarsko-bilogorsku županiju na državnim smotrama.

Kulturno-umjetničko društvo Ivan Vitez Trnski Nova Rača upućeno je na Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina koji će se održati u Županji. KUD Graničar iz Čazme će predstavljati županiju na Susretu hrvatskih folklornih skupina iz kategorije koreografiranog folklora.

Na Đakovačke vezove upućen je KUD Šandrovac, a na Vinkovačke jeseni KUD Sloga Miklouš.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika