Stres je stanje grča i neugodne napetosti unutar ljudskog organizma. U doba užurbanog stila života kojeg svi vodimo gotovo da ga je nemoguće u potpunosti izbjeći.

A baš taj stres može uzrokovati brojne različite bolesti vezane uz krvožilni sustav, a loše utječe i na našu probavu, kao i na kožu, kosti pa i respiratorni sustav. Uz sve to, biti pod stresom znači osjećati konstantan nemir i opterećenost pa je u takvom stanju zaista teško uživati u vlastitoj svakodnevici.

Drugim riječima, oslobađanje od stresa važno je da bismo mogli živjeti punim plućima, a u tu svrhu najbolje će poslužiti ciljano opuštanje vlastitog tijela i uma.

Mentalno se maknuti od radnih obaveza

Ako se želite osloboditi stresa, važno je barem dio dana provesti u opuštanju. Zato je najbolja odluka pokušati zaboraviti sve što se događalo na poslu, jednom kad izađete iz svog radnog prostora.

Za oslobođenje od stresa jako je bitno pronaći okruženje u kojem ćete se svakodnevno osjećati smireno i spokojno. Ako takvog mjesta nema ni u uredu ni doma, svejedno ga možete potražiti u parku, a možda i na kavi s prijateljima.

Svatko od nas ima neku svoju omiljenu aktivnost koja iznutra izaziva spokoj i smanjuje mentalnu napetost. Za neke je to casino koji je danas dostupan na Internetu, u čijim šarenim igrama možete uživati na mobilnom telefonu, u udobnosti vlastitog doma.

No, ne morate nužno posjećivati kockarnice kako biste se opustili, jer postoje brojne druge aktivnosti koje će vam pomoći da zaboravite ono što vas muči. Opustiti vas može i vaša omiljena muzika pa i zabavna serija, a svakako i one aktivnosti koje traže vašu koncentraciju i fizički angažman, od video igara i kuhanja do izrade suvenira i kućanskih poslova. 

A ako ništa od toga ne upali i nikako se ne možete riješiti napetosti nastale pod utjecajem modernog stila života, postoje i one aktivnosti koje su baš osmišljene u svrhu opuštanja.

Joga, meditacija i mišićna relaksacija

Ako osjećate napetost po cijelom tijelu i nikako da se oslobodite stresa, joga je oblik opuštanja koji bi vam mogao pomoći. Bilo da se odlučite za Yin jogu ili možda restorativnu jogu, vježbe disanja i istezanja umirit će vaš um i pomoći vam da barem na pet ili deset minuta doživite mentalno osvježenje i napunite svoje baterije.

Postoje tisuće različitih načina da se opustite uz jogu, a na vama je pronaći one vježbe opuštanja koje će vama najbolje odgovarati. Na raspolaganju su vam brojne mogućnosti, od onih vježbi kojima je fokus na istezanju mišića do meditativne relaksacije u potpunoj tišini, što predstavlja u današnje vrijeme poseban izazov.

Ciljana mišićna relaksacija također će poslužiti, jer stres se manifestira upravo kao napetost naših mišića, prije svega u području vrata i ramena. Cilj ovakve relaksacije izbacivanje je tjeskobe, nervoze i napetosti iz mišićne mase, nastalih pod utjecajem vlastite mentalne opterećenosti. Postiže se stezanjem različitih skupina mišića, nakon čega slijedi svjesno relaksiranje istih.

U svrhu opuštanja svakako može poslužiti i masaža eteričnim uljima pa i kupka, pogotovo ako ih prati uhu ugodna muzika te spokojno okruženje.

U svakom slučaju, postoji zaista mnogo načina kako se opustiti i osloboditi od stresa, no jednako važno je i pozitivno razmišljanje. Naime, ako bez očajavanja prihvaćamo okolnosti u kojima živimo i pokušavamo iz njih izvući što više zadovoljstva, tada će i količina stresa u nama biti manja.