STEM kombi (foto Ante Gudelj)

STEM kombi u srijedu 24. svibnja 2023. godine stiže u Bjelovar.

STEM kombi s laboratorijem napravljen je u sklopu projekta „Razvoj mreže STEM ambasadora“ kako bi kod djece i mladih razvijao zanimanje za STEM područja, a starije građane upoznavao s vrijednošću dostignuća iz tih područja, tj. prirodnih znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike, te njihovom primjenom u svakodnevici.

STEM kombi tijekom proljeća obilazi 20 hrvatskih županija. Koristeći njegov laboratorij STEM ambasadori i članovi projektnog tima održavaju niz zanimljivih radionica i interaktivnih predavanja za osnovnoškolce, srednjoškolce i ostale građane.

U STEM radionice tijekom srijede dopodne uključit će se učenici I. osnovne škole Bjelovar. U raznovrsnim aktivnostima sudjelovat će oko 200 učenika škole.

Poslijepodne će STEM kombi biti parkiran kraj paviljona na Trgu Eugena Kvaternika. STEM ambasadori s građanima će se družiti od 14 do 18 sati. Poticat će ih da isprobaju raznovrsnu STEM opremu te upoznaju vrijednost dostiguća iz STEM područja. Osvrnut će se i na slavne STEM-ovce iz povijesti. Djecu pritom posebno veseli susret sa STEM ambasadorima kostimiranima u Nikolu Teslu i Marie Curie.

STEM ambasadori su srednjoškolci, studenti, zaposlenici u realnom sektoru te znanstvenici koji se educiraju kako na suvremen način javnosti, posebice djeci i mladima, prenositi znanje iz STEM područja.

„Razvoj mreže STEM ambasadora“ projekt je jačanja kapaciteta, znanja i vještina te međusektorske suradnje organizacija civilnog društva i obrazovnih institucija za provedbu programa popularizacije STEM-a u Hrvatskoj. Provodi ga udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti Bioteka u suradnji s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te udrugama Astronomsko društvo Višnjan, FabLabhr.NET i DOOR. Projekt ukupne vrijednosti 2.829.663,79 kn sufinancirala je s 2.405.214,22 kn Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, što čini 85 % ukupne vrijednosti projekta, a 15 % ukupne vrijednosti (424.449,57 kn) sufinancirano je iz Državnog proračuna.