-2.9 C
Bjelovar
Nedjelja, 3 prosinca, 2023
spot_img

Projektom “Moja putujuća knjižnica” nabavljen novi bibliobus

Nove vijesti

Bjelovarska Narodna knjižnica “Petar Preradović” je uspješno realizirala nabavu novog vozila za svoju bibliobusnu službu u sklopu projekta “Moja putujuća knjižnica”. Vrijednost projekta iznosi 248.183,69 €, dok je vrijednost samog bibliobusa 137.434,46 €. Novo vozilo, koje ima kapacitet za 2000 svezaka knjiga i opremljeno je suvremenom tehnologijom, omogućit će proširenje broja dana provedenih na terenu i posjet novim mjestima koja dosad nisu bila obuhvaćena uslugom.

Bjelovarska knjižnica već 51 godinu pruža bibliobusnu službu, ali starost prethodnog vozila od preko 20 godina dovela je u pitanje održivost te usluge. Ravnateljica bjelovarske Narodne knjižnice “Petar Preradović”, Vjeruška Štivić, istaknula je važnost odgovarajućeg i funkcionalnog vozila za bibliobusnu službu. Zahvaljujući projektu “Čitanjem do uključivog društva” i podršci Grada Bjelovara, njihov cilj je ostvaren nabavkom novog vozila.

– Bibliobusna služba jedino ima smisla  kao služba ako  ima odgovarajuće i funkcionalno vozilo. I evo ga hvala Bogu da je bio projekt Čitanjem do uključivog društva, da smo se mi prijavili uz podršku Grada Bjelovara i da smo prošli na tom projektu. Naš cilj je ostvaren i vozilo je stiglo, rekla je ravnateljica bjelovarske Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Vjeruška Štivić.

Nabava novog bibliobusa nije jedina aktivnost obuhvaćena ovim projektom jer provode se i aktivnosti namijenjene marginaliziranim osobama u društvu. To uključuje osobe koje žive u ruralnim dijelovima Bjelovara i okolice, a kojima je knjižnica teže dostupna. Novo vozilo će im zasigurno koristiti zajedno s cjelokupnom uslugom bibliobusne službe. Projekt također uključuje djecu predškolske i osnovnoškolske dobi te žene starije od 54 godine koje sudjeluju u radionicama informatičke pismenosti.

Gradonačelnik Grada Bjelovara, Dario Hrebak, pohvalio je nabavu novog bibliobusa i naglasio da će vozilo biti namijenjeno ne samo području grada, već i širem području županije. Osvrćući se na važnost kvalitetnog programa, Hrebak je istaknuo da novo vozilo omogućuje da svaka knjiga dođe do svakog djeteta na području grada i okolnih općina. Također je pohvalio sve koji su sudjelovali u projektu, naglašavajući značaj sredstava Europske unije koja su omogućila njegovu realizaciju.

– Sada je sve na knjižnici da osmisli jedan dobar i kvalitetan program, kojim će  maksimalno iskoristiti ovo vozilo i omogućavati da doista svaka knjiga dođe do svakog djeteta na području našeg grada i na području okolnih nam općina. Ja pohvaljujem sve one koji su radili na ovom projektu, velika je to stvar i ogroman je to novac za naš grad. Sigurno iz svojih vlastitih sredstava to ne bismo mogli pokriti, ali u svakom slučaju tu su Europski fondovi. Zato možda i je Grad Bjelovar već šestu godinu za redom među deset najuspješnijih radova u povlačenju sredstava iz europskih fondova, rekao je Hrebak.

Bibliobus trenutno ima 46 punktova, a zahvaljujući projektu bit će otvorena i dva nova punkta u vrtićima u Gudovcu i Velikom Trojstvu. Novo vozilo će započeti s radom nakon završetka školske godine, budući da se u starom vozilu još uvijek nalazi sva potrebna građa, uključujući lektire za ovu školsku godinu.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika