23.smotra izvornog i koreografiranog folklora Bjelovarsko-bilogorske županije održana je u subotu, 20. svibnja 2023. godine, u dvorani OŠ “Velika Pisanica”. Domaćin ovogodišnje smotre bilo je Kulturno umjetničko društvo “Sloga” iz Velike Pisanice, a događaj je organiziran u suradnji sa Zajednicom kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije.

Na Smotri su sudjelovala folklorna društva s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, među kojima se istaknulo i Kulturno umjetničko društvo “Sloga” iz Mikluša. Njihova izvedba koreografije “trlane”, koja je predstavljala isječak iz načina obrade lana, ostavila je snažan dojam na publiku i selektore.

– Namjera nam je bila u 10-ak minuta koliko je prema propozicijama Hrvatskog sabora kulture utvrđeno, prikazati ovaj zaboravljeni postupak, a uz kojeg smo uz prikaz rada na trlici u program utkali napjeve i šetana kola (ples u kolu bez tamburaške pratnje) te dvije plesne točke uz pratnju usne harmonike, tako rijetko viđenog i slušanog instrumenta na smotrama ovakvog tipa, rekla nam je tajnica KUD-a Sloga Višnja Sudarević i otkrila kako se ideja za ovu koreografiju rodila odmah nakon obavijesti Zajednice kulturno umjetničkih udruga o datumu održavanja smotre.

– S obzirom na to da imamo redovito probe, sve točke bile su već uvježbane. Isto je i s napjevima. Vokalni sastav redovito održava probe, pa nije bilo teško odabrati napjev i plesne točke koje ćemo izvoditi. S obzirom na to da smo unaprijed znali kako za ovaj nastup nećemo imati tamburašku pratnju, odlučili smo se na usnu harmoniku koja se odlično uklopila u prikaz “trlane”. Što se tiče dojmova, jako smo zadovoljni. Naime, troje selektora koji su pratili smotru na tzv. okruglom stolu izrazili su svoje zadovoljstvo načinom na koji smo izveli svoj program, s naglaskom na lijepo izvedena šetana kola, način pjevanja te nošnje koje smo ovaj put prikazali s nekim novim detaljima prilagođene ovoj prigodi. Uglavnom, jako smo zadovoljni, iako je nastupilo samo 9 plesača, tri starije gospođe na trlicama, Željko Stubičan s usnom harmonikom i naš dragi Tomo Đuran sa zastavom. Bili bismo sretniji da je smotra bila neki drugi datum ili da je makar pomaknuta za nedjelju ( dan kasnije ), jer je mjesec svibanj vrijeme održavanja vjerskih obreda i svadbi, pa tako brojčano malom KUD-u kao što je naš uvijek nedostaje nekoliko članova koji imaju svoje proslave i događanja, a ovaj puta tu se umiješala i viroza zbog koje su neki članovi morali ostati kod kuće, dodala je Sudarević.

Nakon Smotre, Kulturno umjetničko društvo “Sloga” iz Miklouša odabrano je za predstavnika Bjelovarsko-bilogorske županije na Vinkovačkim jesenima, renomiranom festivalu folklora. Sudarević je izjavila kako su se odlučili za ovu manifestaciju kako bi se ponovno predstavili i sudjelovali u slavnom mimohodu koji prati Vinkovačke jeseni.

-S obzirom na to da su selektori proglasili tri najuspješnija Društva u kategoriji izvornog folklora, na neki način su ostavili nama da se međusobno dogovorimo tko bi gdje nastupio. Ponuđena je smotra u organizaciji Hrvatskog sabora kulture (za koju se odlučilo Društvo iz Nove Rače) te Vinkovačke jeseni i Đakovački vezovi. Zbog održavanja Zapovijedi pod lipom i priprema koje nam slijede, odabrali smo Vinkovačke jeseni na kojima smo posljednji put bili 2018. godine. Veselimo se Vinkovačkim jesenima i lijepom mimohodu koji prati jako puno ljudi. Nastojat ćemo biti što bolji i dostojno predstaviti našu županiju, rekla je Sudarević.

Osim priprema za Smotru članice društva “Sloga” organizirale su i niz radionica pod nazivom “Miklouš je malo selo”. Projekt je financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija i usmjeren je na promicanje Zapovijedi pod lipom, zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra upisanog u Registar nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

– Radionice se organiziraju u sklopu projekta koji je financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija, a vezan je za promidžbu Zapovijedi pod lipom kao zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra upisanog u Registar nematerijalnih kulturnih dobara RH. Naša namjera je kroz još nekoliko radionica u suradnji s Osnovnom školom Čazma, odnosno roditeljima i djecom koja pohađaju Područnu školu Miklouš potaknuti interes djece, upoznati ih sa Zapovijedi te kroz igre, ples, pjesmu i crtanje približiti im ovo kulturno dobro. Odazivom smo i više nego zadovoljni, jer su nam se pridružila i djeca koja su još vrtićke dobi te djeca koja ne žive na našem području, ali vikende provode kod svojih djedova i baka, tako da su radionice više nego zanimljive, kazala je Sudarević i najavila da će se rezultati njihovog rada moći vidjeti tijekom održavanja Zapovijedi pod lipom koja će se ove godine održati od 8. do 10. rujna.

-Što se tiče detalja oko Zapovijedi pod lipom, oni su već poznati. Naime, javljanjem na javni poziv Ministarstva kulture i medija ( poziv je bio u 10. mjesecu prošle godine) bilo je potrebno dobro razraditi program po danima što smo i učinili. Naime, Ministarstvo kulture i medija odobrilo je sredstva za 49. Zapovijed pod lipom tako da se nadamo kako ćemo uz sredstva Grada Čazme te potporu Centra za kulturu i Turističke zajednice Čazma i ove godine kroz tri dana održavanja ponuđenim programom uspješno izvršiti planirano. Ovo što u ovom trenutku mogu reći je da će petak 8.9. biti posvećen najmlađima, sudionicima radionica koje trenutno provodimo, subota: večer izvorne pučke pjesme i nedjelja: završni dan 49. Zapovijedi pod lipom s bogatim kulturno umjetničkim programom za koji se nadamo da će biti medijski popraćen i od vaše radio postaje, zaključila je Sudarević.