U subotu, 21. svibnja, održan je 2. BILOgravel maraton, privukavši sudionike iz raznih dijelova Hrvatske koji su sa zadovoljstvom istraživali ljepote Bilogore. Start i cilj utrke bili su smješteni uz Vidikovac/Čardak, a sudionici su imali mogućnost odabrati rute od 82 i 60 km.

Maraton je osmišljen kao promocija glavne biciklističke staze na Bilogori, koja je nedavno označena trajnim biciklističkim oznakama. Ova staza, koja je prva takve vrste u Hrvatskoj, obuhvaća rute od 25, 40, 60 i 82 kilometra, pri čemu se maraton održao na dvije duže rute – 60 i 82 km. Sudionici su se odazvali u velikom broju, a vrijeme je bilo izvrsno za vožnju – sunčano i vjetrovito, bez sparine.

Organizatori su uložili napore u pripremu staze, sanirajući blato na nekoliko mjesta kako bi osigurali sigurnu i ugodnu vožnju za sudionike. Unatoč izazovima koje je donijelo blato, sudionici su izrazili oduševljenje kvalitetom staze.

“Ovo nije samo utrka, već pravi izazov. Staza je vrlo zahtjevna, ali je vrlo privlačna za rekreativce koji žele uživati u vožnji i prekrasnoj prirodi Bilogore”, izjavili su organizatori.

Iako je cilj maratona bio promovirati biciklizam i turizam na području Bilogore, organizatori su također naglasili da su se trudili stvoriti ugodno iskustvo za sve sudionike, bez nagrada koje bi bile rezervirane samo za najbolje. “Željeli smo da svi sudionici imaju jednaku mogućnost uživanja u vožnji i da se upoznaju s turističkom ponudom našeg kraja. Naša je svrha bila privući ljude da se mogu voziti ovom stazom tijekom cijele godine”, objasnili su organizatori.

Maraton je privukao 70 natjecatelja, a loše vrijeme i zahtjevnost staze utjecali su na manji odaziv. Međutim, sudionici koji su se odvažili istaknuli su zadovoljstvo vožnjom.