Rukometna groznica posljednjih godina ne trese Hrvatsku kao što je nekad znala. Ne čudi nas to s obzirom na rezultate reprezentacije na posljednja tri velika natjecanja kao i uz propuštanje Olimpijskih igara u Tokiju. Nakon što su hrvatski rukometaši 2020. godine osvojili srebro na Europskom prvenstvu, uslijedila su tri podbačaja.

Neupjesi na posljednja tri velika natjecanja

2021. godine su zauzeli tek 15. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Egiptu što je bio najgori rezultat na jednom velikom natjecanju još od 2002. godine kada su bili 16. na Europskom prvenstvu. Oni optimističniji među nama su se nadali kako bi se mogla ponoviti povijest nakon takvog podbačaja pošto smo, nakon tog posljednjeg mjesta 2002. godine, 2003. postali svjetski prvaci po prvi (i jedini) put. Ipak, realnost je bila drukčija pa smo na Europskom prvenstvu 2022. godine zauzeli 8. mjesto. Niz se nastavio ove kalendarske godine kada smo na Svjetskom prvenstvu u Poljskoj i Švedskoj zauzeli tek 9. mjesto.

Usprkos tome što su naši reprezentativci upisali samo jedan poraz, bio je on jako bolan i krucijalan za nastavak natjecanja pošto su baš u tom ogledu protiv Egipta na početku natjecanja imali priliku pobjedom praktički osigurati četvrtfinale. Nažalost, poraženi su sa 9 razlike i kasnije im nije pomogao ni remi protiv Danske koja je ponovno postala svjetski prvak.

Put do plasmana na Europsko prvenstvo 2024. godine

Hrvatska je u ožujku 2022. godine, kada je održan ždrijeb kvalifikacija za Europsko prvenstvo koje će se sljedeće godine održati u Njemačkoj, još uvijek bila u prvom potu te je izvukla Nizozemsku iz drugog pota, najlošije rangiranu reprezentaciju iz trećeg pota – Grčku te Belgiju iz četvrtog pota. Hrvatski rukometaši nikad nisu imali problema s plasmanom na Europsko ili Svjetsko prvenstvo te bi, u pravilu, Ipak, za sve postoji prvi put.

Početak nije naslućivao na probleme. Grčka je u Varaždinu svladana s uvjerljivih 33:25 u listopadu 2022. godine, ali je ogled s Belgijom u Hasseltu u kojem su naši reprezentativci slavili sa samo 3 gola razlike (27:30) bio lagani znak za uzbunu. Naviknuti smo da se takve reprezentacije dobivaju s desetak golova razlike, ali tome više nije slučaj.

Uslijedila je petomjesečna pauza pa susret protiv Nizozemske u Eindhovenu. Poraz od 32:27 je itekako odjeknuo u hrvatskim tiskovinama i s pravom. Bio je to jedan jako loš nastup hrvatskih rukometaša nakon kojeg je uslijedio uzvrat u Gradskom vrtu u Osijeku. Iako je svaka kladionica vidjela Hrvatsku kao velikog favorita u tom ogledu, Duvnjakov promašaj u posljednjem napadu je potvrdio kako Hrvatska po prvi put u povijesti kvalifikacija nije upisala domaću pobjedu. Utakmica je završila rezultatom 25:25 i nakon tog susreta na klupu dolazi Goran Perkovac.

Kvalifikacije su zaključene pobjedama protiv Grčke od 31:26 i protiv Belgije od 34:29 za 9 bodova i drugo mjesto u skupini.

Ždrijeb Europskog prvenstva

Pred ždrijeb u Dusseldorfu, Hrvatska se nalazila tek u trećem potu zajedno s Poljskom, Češkom, Srbijom, Sjevernom Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom pa je uvodnim dirigiranim ždrijebom bilo poznato kako će naši rukometaši igrati u skupini B u Manheimu.

Ždrijebom je utvrđeno kako će “Kauboji” snage odmjeriti s braniteljem europskog srebra, Španjolskom, te Austrijom i Rumunjskom. Samo dva dana nakon utakmice otvaranja natjecanja između Njemačke i Švicarske, na parket SAP Arene u Mannheimu istrčat će rukometaši Hrvatske i Španjolske. Realno gledajući, u ovom trenutku ne možemo biti optimisti po pitanju ove utakmice, ali veseli činjenica da, gledajući posljednjih deset godina, od svih rukometnih velesila Hrvatska najbolje rezultate bilježi baš protiv Španjolske. U posljednjih 15 međusobnih utakmica, upisali smo 9 pobjeda.

Iz drugog pota, ždrijeb nam je podario Austriju koju smo, naravno, najviše priželjkivali pošto se radi o najslabije rangiranoj reprezentaciji od pet potencijalnih protivnika, a to su uz Austriju bili Nizozemska, Mađarska, Slovenija i Portugal. Dosad su naši rukometaši 13 puta igrali protiv Austrije, a slavili smo u 12 navrata.

Iz posljednjeg četvrtog pota, Hrvatska je za protivnika dobila reprezentaciju Rumunjske koja se na veliko natjecanje vraća poslije 13 godina izbivanja. Sjetit ćemo se kako je ta reprezentacija u prošlosti četiri puta bila svjetski prvak, dok su na Olimpijskim igrama osvojili četiri medalje na četiri uzastopne Igre od Minhena 1972. godine do Los Angelesa 1984. godine.

Kakve su nam šanse?

S obzirom na ovakav rasplet ždrijeba, Hrvatska bi zajedno sa Španjolskom zaista morala izboriti plasman u glavnu rundu, a onda bi se tamo trebali križati s po dvije najbolje reprezentacije iz skupina A i C što bi trebale biti reprezentacije Francuske, Njemačke, Srbije i Mađarske ili Islanda. S obzirom da će nakon toga samo dvije reprezentacije iz te skupine izboriti plasman u polufinale, u ovakvoj konstelaciji snaga treba biti realan i ne očekivati „Kauboje“ tamo. Možemo se eventualno nadati trećem mjestu u skupini i utakmici za konačno 5.

Ipak, u sportu ništa nije sigurno, a na nama je da vjerujemo u izbornika Perkovca i naše najbolje rukometaše jer smo već 2025. godine zajedno s Danskom i Norveškom domaćini Svjetskog prvenstva stoga bi bilo dobro početi se uigravati za to natjecanje. 

Sve medalje hrvatskih rukometaša u povijesti:

 • Europsko prvenstvo 1994. godine – bronca
 • Svjetsko prvenstvo 1995. godine – srebro
 • Olimpijske igre 1996. godine – zlato
 • Svjetsko prvenstvo 2003. godine – zlato
 • Olimpijske igre 2004. godine – zlato
 • Svjetsko prvenstvo 2005. godine – srebro
 • Europsko prvenstvo 2008. godine – srebro
 • Svjetsko prvenstvo 2009. godine – srebro
 • Europsko prvenstvo 2010. godine – srebro
 • Europsko prvenstvo 2012. godine – bronca
 • Olimpijske igre 2012. godine – bronca
 • Svjetsko prvenstvo 2013. godine – bronca
 • Europsko prvenstvo 2016. godine – bronca
 • Europsko prvenstvo 2020. godine – srebro