Foto: Željko Smešnjak

U subotu 27. svibnja 2023. u Zrinskom Topolovcu održava se manifestacija Babotučka vojna nadahnuta legendom koja na tom području živi u narodnim pričama već gotovo pola stoljeća.
Od ove godine ova legenda je dobila cjelodnevnu manifestaciju u kojoj osim udruga s područja općine Zrinski Topolovac sudjeluju i brojne druge.

U subotu na brežuljku Jerešin održat će se program namijenjen svim naraštajima. Od gulašijade, prikaza srednjovjekovnog načina življenja na Bilogori do čak dva scenska prikaza, Legendu o Picokima izvest će Udruga sv. Juraj iz Đurđevca. a Babotočku vojnu izvode udruge iz Zrinskog Topolovca te Kulturne udruge Ivan Vitez Trnski iz Nove Rače, KUD Palična iz Severina te KUD Veliko Trojstvo.

Ove godine pokrenut je upis Babotučke vojne u Registar nematerijalnih dobara Republike Hrvatske. Napore koji se ulažu u njezino promoviranje i scenski prikaz prepoznala je i Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova selo” koja joj je dodijelila „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske” – Sunflower Award 2022. u kategoriji „Ruralno turistički projekti”.

Službeni pokrovitelji manifestacije su Bjeovarsko-bilogorska županija i župan Marko Marušić te Hrvatsko-turska udruga prijateljstva iz Zagreba. a očekuju se i brojna izaslanstva koja će uveličati manifestaciju.


BABOTUČKA VOJNA
Subota, 27. svibnja 2023.
Poučna šumska staza na Jerešinu iznad Zrinskog Topolovca

PROGRAM:
12,00 -15,00 Graničarski kotao- natjecanje u kuhanju gulaša
15,30- 17,00 Kome vile grivu pletu?- konjičke igre za najmlađe
17,00 – 19,00 Prikaz srednjovjekovnog načina življenja na Bilogori
19,00- 19,30 Bilogorska tepsija -izbor najboljih slanih i slatkih kolača
20,00 Svečano otvorenje – prigodni govori domaćina i uzvanika
20,30 Legenda o Picokima – scenski prikaz
21,30 Babotučka vojna – scenski prikaz