U povodu obilježavanja 150. godišnjice DVD-a Bjelovar, bjelovarskog vatrogastva i Mjeseca zaštite od požara, gradonačelnik Grada Bjelovara, Dario Hrebak, zajedno sa suradnicima posjetio je Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Bjelovara i Vatrogasnu zajednicu Grada Bjelovara.

Hrebak je istaknuo izvrsnu suradnju koja već godinama postoji između Javne vatrogasne postrojbe, Vatrogasne zajednice Grada Bjelovara i Grada Bjelovara. Dodao je da Grad financira određene projekte Vatrogasne zajednice te sudjeluje u kreiranju njezinog proračuna. Također, podsjetio je na uspješnu provedbu projekta energetske obnove zgrade i prostora Vatrogasne zajednice, nabavku navalnog vatrogasnog vozila, te najavio skoru nabavku još jednog vozila vrijednog oko 3,5 milijuna kuna.

“Grad Bjelovar će imati ne samo najbolji i najopremljeniji vatrogasni sustav, nego cjelokupni sustav vatrogastva na području našeg grada, na području naše županije, pa čak i na području cijele sjeverne Hrvatske. To je naš cilj, biti najbolji, najspobniji, najpripremniji. Za to nam treba infrastruktura, ljudi i poboljšanje uvjeta rada, a vjerujem da ćemo to uspjeti ostvariti. Grad Bjelovar je spreman osigurati dostojne uvjete za rad naših vatrogasaca”, izjavio je Hrebak prilikom posjete.

Zapovjednik JVP Bjelovar, Davor Đalog, izrazio je zadovoljstvo što Grad brine o uvjetima rada vatrogasaca te je istaknuo da proračun Javne vatrogasne postrojbe Grada Bjelovara iznosi oko 1,2 milijuna eura, od čega 320 tisuća eura dolazi iz gradskog proračuna. Taj iznos uključuje investicije u vozila, opremu i plaće vatrogasaca. Đalog je također spomenuo nedostatak kadra s kojim se suočava vatrogastvo kao i mnoga druga zanimanja.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Bjelovara, Darko Despot, najavio je ulaganja u dobrovoljna vatrogasna društva, posebno u obnovu domova DVD-a Stančić, Breza i Tomaš. Despot je naglasio podršku koju Vatrogasna zajednica pruža dobrovoljnim vatrogasnim društvima, kako financijski, tako i prilikom usklađivanja s zakonskim propisima, s ciljem da ta društva mogu pružiti pomoć profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Bjelovara putem dobrovoljnih operativnih članova.

Na kraju čestitku svim članovima DVD-a Bjelovar povodom njihove visoke obljetnice uputio je gradonačelnik Hrebak.

– Svi mi koji se bavimo i brinemo o dobrobiti vatrogasnih društava želimo doista iskreno čestitati 150. godišnjicu obilježavanja vatrogastva na području našeg grada. Svim vatrogaskinjama i vatrogascima čestitamo tu obljetnicu!