Terezijana najveća gradska manifestacija ove će se godine održati od 15. do 18. lipnja, ovaj put po prvi put u organizaciji Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar, a Grad Bjelovar je glavni pokrovitelj. Ovoga četvrtka Terezijanu su na konferenciji za novinare predstavili gradonačelnik Dario Hrebak i direktorica CUK-a Ivana Hrpalo.

Gradonačelnik Hrebak je na početku pojasnio zašto je donio odluku da ove godine organizator Terezijane bude CUK, pa je tako naveo da je Terezijana doživjela svoj određeni maksimum i došla do jednog uspješnog nivoa te se sada mora organizacijski dignuti u drugom smislu i smjeru. Dodao je kako nema tog pojedinca koji može biti jači od Terezijane, počevši od njega samoga te da je teško svakoga dana donositi teške odluke.

– Ako ste gradonačelnik i ako ste odgovoran, onda morate donositi i teške odluke. Tako da zahvaljujem svima koji su radili na Terezijani sve  ove godine do sada. Ona je bila uspješna, ona se mora u tom smjeru isto tako razvijati i dalje. Mi smo jedan tim koji mora funkcionirati složno jer ovdje nije interes pojedinca, osobe ili bilo koga drugoga, ovo je interes građana i kažem, svi se moramo podvrgnuti upravo tome da radimo zajednički za dobrobit našega grada. Zato sam donio odluku, jer CUK je gradska ustanova, ima puno veći broj zaposlenih nego što to ima Turistička zajednica, a došlo je i do komunikacijskih barijera između Turističke zajednice i gradske uprave. To je stara priča koja datira još od organizacije samog Adventa koji nije baš dobro prošao i upravo zbog toga i nema tu puno mudrovanja, pojasnio je Hrebak svoju odluku i dodao kako je suorganizator Terezijane Turistička zajednica Bilogora- Bjelovar te ne vidi što je tu više sporno. Hrebak očekuje da će nadolazeća Terezijana, s obzirom na izvođače i program, biti isto tako dobra kao i prošlogodišnja, no da se tajna uspjeha ipak krije u vremenskim prilikama koje će vladati za vrijeme trajanja manifestacije.

– Da se mi ne zavaravamo, možete vi dovesti, ne znam kakve pjevače i sadržaje, ako vam se dogodi ovakav vikend kao prošli, svaka Terezijana će biti katastrofa. Nadajmo se da će biti lijepo i puno sunca, da će građani izaći na ulice, a ja vjerujem da će ono što su pripremili djelatnici CUK-a biti dobro, rekao je.

Ministarstvo turizma i sporta je i ove godine pokrovitelj kao i Hrvatski sabor, a svoj dolazak je potvrdio njegov predsjednik  Gordan Jandroković . Na Terezijani će biti više od 50 koncerata, a samu Terezijanu će otvoriti koncert Big Benda pod vodstvom Brune Bišćana uz nastup Vande Winter, Renate Sabljak i Damira Kedže. Kako je rekao Hrebak u sljedećih mjesec dana će zajedno svi surađivati i slagati cjelokupnu priču. Što se tiče programa i sadržaja, gotovo 90 posto toga je poznato, a one najvažnije detalje predstavila je direktorica CUK-a Ivana Hrpalo.

– Terezijanu otvaramo u četvrtak Big bendom Bjelovar u proširenom sastavu. Bit će oko sedamdesetak sudionika sa solistima Vandom Winter, Renatom Sabljak i Damirom Kedžom i nakon toga će nastupiti i Miroslav Škoro. U petak nam je rock dan kao i prije, a nastupit će Picksiebneri, Let3 i Tribute bend Ekatarina Velika. U subotu imamo zabavni dan, nastupit će Silente, Severina i Tribute bend Dino Dvornik. U nedjelju imamo Simfonijski orkestar Glazbene škole Vatroslav Lisinski iz Bjelovara i Glazbene škole iz Virovitice, svirat će rock glazbu i nakon toga imamo nastup Klape Intrade, kazala je Hrpalo.

Svaki dan predviđeno je više od 40 različitih aktivnosti od kreativnih radionica kao što su npr. radionice kaligrafije, keramike za odrasle i izrade bjelovarskog suvenira. Glazbeni program trajat će od četiri poslijepodne do tri ujutro. Uz glavne izvođače bit će tu ulični svirači,  bend The Bad Week, Dixieland bend sa svim plesačima, a na ulici će se održavati i radionice plesa na svili, monociklima, žongliranje, itd.

– Središnja  stvar cijele Terezijane bi bila carska povorka nakon koje će uslijediti carski vojni bal. Carica će pozdraviti građane, kostimirani plesači će upotpuniti cijelu priču i svi će građani moći doći pristupiti tom carskom balu. Imamo planove sa Selenom Gazdom da zapravo i ona kostimira gađane  tko će biti zainteresiran da se i oni svi osjećaju carski. Mislim da će to stvarno bit jedan mali spektakl, rekla je Hrpalo.

Sama Terezijana koštat će oko 10 % više nego prošle godine. Grad je izdvojio 700 tisuća kuna, potpora Hrvatske turističke zajednice je 100 tisuća kuna, županijske turističke zajednice 25 tisuća kuna, računa se i na 200 tisuća kuna potpore sponzora.