VOLIM FILEKE Facebook grupa obožavatelja fileka (autor Rene Karaman) i Gastro Akademija d.o.o. iz Garešnice (Zdravko Andri) i suradnici-ljubitelji fileka

organiziraju

2. TRIPE FEST — natjecanje kuhara amatera u pripremi fileka

u Garešnici, Lokal Kod Bake 3. lipnja 2023. godine

Sudionici: iz Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Srbije, oko 30 i više natjecatelja

Organizatori i sudci: Branko Ognjenović, Rene Karaman, Ribafish, Davor Dreter Drele, Branko Uvodić, Dražen Kocijan Kocka, Vladimir Jurić i Zdravko Andri

PROGRAM

  • 11,00 sati okupljanje, lokal Kod Bake u Kapelici 36, Garešnica i prijava
  • 12,00 sati pozdrav natjecatelja i svečano otvorenje
  • 12,30 sati početak kuhanja
  • 15,00 sati predaja uzoraka i kušanje fileka
  • 16,00 sati proglašenje najboljih
  • Nastavak zabave, vrtna zabava

KOTIZACIJA SUDJELOVANJA : 15 eura po osobi (majica, ručak i vino)

NAČIN PRIPREME: Natjecatelji donose kotliće i začine, organizator osigurava kuhalište,    drva za loženje, 2 kg obarenih PIK-ovi fileka, ručak, majicu i bocu vina.

Kuha se 2,30 h i predaju uzorci pod šifrom. Osigurane su nagrade najboljima. FILEKI, TRIPICE, VAMP1, ŚKEMB1Ć1, DROPC1, POTCI I SL. NAZIVA

Tripice, kako ih zovu u Hrvatskom primorju, fileke, kako će kazati Zagrepčani, Zagorci ili Slavonci, vampe, kako govore Slovenci, ili s“kembiće, kako ih zovu u Srbiji, ili volite ili ne volite. Sredine nema, a dosta je onih koji i na sam miris koji se siri dok se kuhaju bježe glavom bez obzira.

Većinom muški obožavatelji kažu, ako nam tripice ne žele kuhati majke, sestre, žene, punice, šogorice. , učinit ćemo to sami. Pa, evo prilike da to i napravimo.

Kuhanje fileka je i jedna dobra vrsta zabave i druženja. Razgovaramo dok se krčkaju (treba ih izbjegavati dok se samo kuhaju u vodi), razmjenjujemo recepte i pijuckamo, i to je doživljaj. Dovoljno je ženi reći – idem na fileke i sva će pitanja u trenutku nestati. Pa i ono najvažnije – kada ćeš se vratiti kući? To je nešto ritualno i obožavano.

Fileki su u bivšoj državi bili jelo radničke klase. Generacije poštara, soboslikara, zidara, mehaničara, kovinotokara, bravara i nama danas zaboravljenih zanimanja pohodile su u pauzama za marendu ili gablec restorane i gostionice da bi pojeli porciju friško kuhanih fileka, jela koje nije bilo previše skupo, a bilo je izdašno i ukusno.

Fileki ili tripice, dakle, spravljaju se na razne načine, kulinarska mašta tu doista ne smije stati. Mail za prijave zdravko.andri@gmail.com

Dobro došli na Tripe fest uz pozdrav VOLIM FILEKE !!!