Danas se diljem zemlje obilježava Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama, a Udruga Naši anđeli iz Čazme odlučila je proslaviti ovaj poseban dan otvaranjem vrata svoje udruge gostima. Marko, Ines i Zoran, članovi udruge, srdačno su predstavili posjetiteljima njihov rad i aktivnosti.

– Dani otvorenih vrata su povodom Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama koji se obilježava 16. svibnja. Za goste smo pripremili nešto malo sportskih igara, takve da mogu sudjelovati i naši članovi. Doći će nam učenici VI. razreda OŠ Čazma i I. razred srednje škole Čazma, kazala je predsjednica udruge, Mirjana Bošnjak.

Ova udruga je utemeljena 1994. godine pod nazivom „Klub za pomoć djeci s teškoćama u razvoju“ i nastala je s ciljem osmišljavanja života djece s teškoćama nakon završenog školovanja. Klub su osnovali roditelji koji su imali djecu s intelektualnim teškoćama, a njihova želja je bila da učine više za svoju djecu. Prije osam godina, klub je promijenio naziv u Udruga osoba s intelektualnim teškoćama “Naši anđeli” Čazma.

Bošnjak je istaknula kako se udruga danas suočava s izazovima te da je blizu gašenja.

– Mislim da je došlo do toga da je naša udruga skoro na izdisaju i baš sam rekla predsjedniku Saveza udruga da ću ja odraditi još ovaj mandat predsjednice i više neću. Na to je on pokrenuo akciju i neke projekte, pa možda i potrajemo jer udruga ima smisao. Samo zahvaljujući našoj djeci, našem Zoranu, Marku i Ines i ostalima mi se držimo, inače mi bi stari već davno odustali, ali oni nam daju snagu i oni nas pokreću, istaknula je Bošnjak i dodala kako vjeruje kako u Čazmi ima djece s teškoćama koja su, nažalost, zatvorena u svojim domovima te da osim rodbinskih veza nemaju mogućnost druženja s drugima.

– Kad bi bilo više djece mi bi vjerojatno povećali broj druženja tijekom tjedna jer bi to trebalo. Kada bi ovaj projekt koji se planira pokrenuti uspio i ako prođe, onda će najvjerojatnije biti zaposlena jedna osoba koja će raditi u udruzi i koja će pokušati stupiti u kontakt sa svima onima koji bi možda mogli uputiti svoju djecu da dolaze k nama, pojasnila je Bošnjak.

Članovi udruge se sastaju utorkom od 18 do 20 sati u prostorijama udruge u zgradi u kojoj posluje Erste banka.