U povodu završetka obilježavanja Tjedna Hrvatskog Crvenog križa, zamjenica župana Marija Jungić primila je ovog ponedjeljka predstavnike društava Crvenog križa iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Posebno je čestitala učenicima Doma učenika srednjih škola u Bjelovaru koji su predstavljali županiju na 24. Natjecanju iz prve pomoći, gdje su ostvarili izniman rezultat osvojivši respektabilno 10. mjesto pod mentorstvom magistre sestrinstva Slobodanke Subotić. Istaknula je kako je veseli činjenica da se i mladi ljudi uključuju u aktivnosti Crvenog križa, naglašavajući važnost solidarnosti, uključivanja i brige za najslabije i najpogođenije članove zajednice.

– Hrvatski Crveni križ ove godine obilježava 145 godina postojanja i djelovanja na području Republike Hrvatske. Načela koja Hrvatski Crveni križ promiče i na kojima djeluje osjećaju se u cijelom pučanstvu, posebno u situacijama poput nedavnih poplava, potresa i drugih nesreća koje su značajno utjecale na stanovništvo. Kontinuirani rad Crvenog križa na načelima solidarnosti, uključivanja i brige za najranjivije doprinosi izgradnji svijesti o važnosti podrške i pomoći potrebitima, kazala je Jungić. Uz zahvalu svim ravnateljima, volonterima i djelatnicima Crvenog križa na njihovom nesebičnom radu za zajednicu, zamjenica župana izrazila je nadu u daljnju uspješnu suradnju. Pozvala je sve prisutne da svojim primjerom potaknu druge mlade ljude da se uključe u aktivnosti Crvenog križa.


Predsjednica Crvenog križa Bjelovarsko-bilogorske županije, Karmela Caparin istaknula je važnost suradnje s Bjelovarsko-bilogorskom županijom u financijskom i organizacijskom pogledu. Caparin je također čestitala mladim sudionicima koji su sudjelovali na 24. Natjecanju iz prve pomoći i istaknula je važnost edukacije o prvoj pomoći, posebno s obzirom na činjenicu da kardiovaskularne bolesti predstavljaju vodeći uzrok smrti, te naglasila da su prve minute od ključne važnosti za spašavanje života. Caparin je također spomenula važnost volontiranja u trenucima poplava, potresa i drugih katastrofa. Osvrnula se i na 145. godišnjicu postojanja Crvenog križa u Republici Hrvatskoj te spomenula Svjetski dan Crvenog križa i Tjedan Crvenog križa kao prilike za promociju organizacije. Zahvalila je Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i ravnateljicama Gradskog društva Crvenog križa na njihovom nesebičnom radu i podršci. Na kraju, apelirala je na solidarnost i aktivno sudjelovanje u aktivnostima Crvenog križa te naglasila zadovoljstvo i bogatstvo koje donosi pomaganje drugima.

Mentorica Slobodanka Subotić istaknula je vrijednost mentorstva s takvom izvanrednom ekipom. Subotić je još od 2009. godine volonter i radi na edukaciji mladih.Pohvalila je uspjeh učenika Doma učenika srednjih škola na državnom natjecanju i kazala kako takvu ekipu nije imala od kada radi. Posebno je istaknula projekt “Prva pomoć, mladi upomoć”, koji je financiran od strane Europskih snaga solidarnosti. Cilj projekta je educirati djecu i mlade o postupcima prve pomoći, počevši od vrtićke dobi pa sve do kraja drugog razreda. Subotić je istaknula da je projekt izazvao veliki interes među mladima te da su ankete pokazale da je 95 posto mladih zadovoljno i želi više edukacije o prvoj pomoći.

Član tima i predsjednik Kluba mladih Bjelovarsko-bilogorske županije, Dorijan Luketić, istaknuo je veliko zadovoljstvo što su se uspjeli plasirati na državno natjecanje i biti njegov dio.

– Projekt “Prva pomoć, mladi upomoć” se bliži kraju, ali to ne znači da namjeravamo stati s njim. Naprotiv, planiramo ga nastaviti provoditi jer nam je velika čast imati priliku educirati mlade ljude i približiti im pojmove vezane uz prvu pomoć. Želimo im prenijeti što zapravo podrazumijeva prva pomoć i što se sve nalazi u njoj. Nastojat ćemo privući što više djece da se uključe kao volonteri i postanu članovi Crvenog križa. Također, želimo podići svijest o važnosti darivanja krvi i pridobiti nove dobrovoljne davatelje krvi. Smatramo da naša edukacija i radionice prve pomoći mogu pomoći u smanjenju stope smrtnosti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima, a vjerujemo da ćemo u tome uspjeti jer imamo prisutnost na platformama poput YouTubea i društvenih mreža. To nam nije problem jer naše poruke putuju brzo i vjerujemo da svatko želi pomoći drugoj osobi jer takav osjećaj ne može se zamijeniti ničim drugim, zaključio je Luketić. U timu Doma učenika srednjih škola u Bjelovaru na državnom natjecanju osim Dorijana Luketića bili su i Ivan Luketić, Kleopatra Novoselec, Tamara Vukšan, Martina Vučinić i Silvio Molnar.