20.6 C
Bjelovar
Četvrtak, 21 rujna, 2023
spot_img

Medicinske sestre i tehničari obilježavaju svoj dan: Nedostatak medicinskih sestara istaknut kao problem koji zahtijeva rješavanje

Nove vijesti

Medicinske sestre i tehničari cijelog svijeta 12. svibnja slave svoj dan simbolično izabran u spomen na rođenje Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva. Ovaj dan je u Bjelovaru obilježen javnozdravstvenom akcijom mjerenja krvnog tlaka i razine šećera u krvi koja je organizirana u suradnji Hrvatske komore medicinskih sestara, Medicinske škole Bjelovar, bjelovarskog Veleučilišta, Opće bolnice “Dr. A. Višić” Bjelovar i Doma zdravlja BBŽ.

Mario Gazić predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara naglasio je kako u medicinskom sustavu da se ostvare oni minimalni uvjeti zdravstvene skrbi nedostaje 4 tisuće medicinskih sestara i tehničara.

– Ostatak medicinskih sestara koji radi, njih oko 30 tisuća u sustavu, mora pokriti posao za tih četiri tisuće koji nedostaju.  Vjerujem da su sestre u svome radu požrtvovne, savjesne i da empatično pristupaju svakom pacijentu i vjerujem da prosvjedi koji su bili i koji će biti i u budućnosti u vezi sestara, da će prevladati razum i razumijevanje vladajućih. Ovi promjerom danas i ovom  javnozdravstvenom senzibiliziramo javnost za medicinske sestre, u jednu ruku i privlačimo mlade ljude da pristupe našoj profesiji, da vide da je pomaganje ljudima jedan humani dio osobnosti čovjeka, tako da vjerujem da iako nas nedostaje u sustavu, uvijek ima potrebe za izabrati taj put, kazao je Gazić.

Akciju je svojim dolaskom podržao i bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić koji se uz čestitke medicinskim sestrama i tehničarima na njihovom danu, osvrnuo i na ono što Županija radi kako bi poboljšala uvjete rada medicinskom osoblju, ali i uslugu pacijentima u županijskim zdravstvenim ustanovama. Podsjetio je tako da se krenulo s opremanjem nove zgrade bjelovarske Opće bolnice, kupljen je najmoderniji CT uređaj, ponovno se nakon tri godine radi denzitometrija, a za desetak dana će se pustiti u pogon novi uređaj za skidanje očne mrene.

– Sva ova ulaganja su da osiguramo što bolje uvjete rada našem zdravstvenom osoblju, a naravno u korist svih naših pacijenata koji gravitiraju našem području. Mi kao županija raspisujemo i mjere koje, konkretno, za medicinske sestre i tehničare su mjera sufinanciranja stručnog usavršavanja i doškolovanja. Tu mjeru su koristile 24 medicinske sestre  tijekom prošle godine. Mi  u ovoj godini nastavljamo s tim mjerama tako da na sve  načine doprinosimo što boljim uvjetima rada. Tako da apsolutno medicinske sestre, kao i sve medicinsko osoblje imaju punu našu podršku, kazao je Marušić.

Vezane vijesti

spot_img
- Slušaj Super narodni radio -

Crna kronika