Vatrogasna zajednica Grada Čazme je u nedjelju 7. svibnja obilježila blagdan svetog Florijana sudjelovanjem na misnom slavlju u župnoj crkvi u Gornjem Dragancu, nakon čega je uslijedila redovna izvještajna skupština koju je vodila predsjednica Vatrogasne zajednice Ivana Žugaj. Predsjednica je tom prigodom podnijela financijsko izvješće za prošlu godinu i plan za 2023. godinu, koji iznosi 78.586,50 €. Izvješće o radu podnio je glavni zapovjednik Tihomir Brnjanec.

Vatrogasna zajednica Grada Čazme je organizacija koja udružuje 14 dobrovoljnih vatrogasnih društava i Javnu vatrogasnu postrojbu, a njezina zadaća je brinuti o sigurnosti građana i njihove imovine u slučaju požara i drugih elementarnih nepogoda. Osim što pokriva područje Grada Čazme, na poziv po potrebi djeluje i na području koordinacije Vatrogasnih zajednica Općine Štefanje i Općine Ivanska.

Prema podacima iz izvješća o radu, vatrogasna zajednica Grada Čazme broji 810 članova, od kojih su 16 operativni vatrogasci u vatrogasnoj postrojbi, osposobljeni, liječnički pregledani i osigurani od posljedica nesretnog slučaja. Također, u svojoj kadrovskoj strukturi ima 101 vatrogasca, 87 vatrogasaca I klase, 27 dočasnika, 39 dočasnika I klase, 13 časnika, 7 časnika I klase, 2 viša vatrogasna časnika, 2 počasna vatrogasna časnika i 10 vatrogasnih veterana. Od ukupnog broja članova, 69 je članova vatrogasne mladeži, 119 članova vatrogasnog podmlatka, 115 djelatnih članova, 110 operativnih, 252 ostalih članova, 14 počasnih, 61 pomažući, 25 pričuvnih i 16 profesionalnih članova.

Grad Čazma ulaže napore u proširenje svojeg vatrogasnog centra kako bi se sustav zaštite od požara uredio na razinu utvrđenu Revizijom procjene ugroženosti od požara i tehnoloških eksplozija. Veliki dio uređenja novog prostora vatrogasne postrojbe je završen, dok je u tijeku izrada projektne dokumentacije za izradu novih vatrogasnih garaža i radionica.

Prema izvješću Vatrogasne zajednice grada Čazme, u protekloj godini zabilježeno je 406 vatrogasnih događaja, od čega se 403 događaja dogodilo na području same Vatrogasne zajednice, dok su se jedan događaj dogodio na području Općine Ivanska i dva događaja na području Općine Štefanje.

„Ukupno je bilo 739 intervencija, koje su trajale ukupno 1873 sata. Ukupno vrijeme trajanja svih događaja iznosilo je 1232 sata, a za vrijeme kojeg su vatrogasci intervenirali ukupno je utrošeno 1508 sati. Na svim događajima sudjelovalo je ukupno 598 vozila i 1401 vatrogasaca“, izjavio je zapovjednik VZG Čazma Tihomir Brnjanec i dodao kako unatoč teškim uvjetima rada, članovi Vatrogasne zajednice Grada Čazme s velikim entuzijazmom i predanošću obavljaju svoj posao, uvijek spremni intervenirati u slučaju potrebe. Njihov rad i zalaganje su od velike važnosti za sigurnost građana i njihove imovine.

Skupštini Vatrogasne zajednice Grada Čazme prisustvovao je i glavni županijski vatrogasni zapovjednik Josip Heger, koji je uz čestitke na dobrom radu najavio skori početak rada Županijskog vatrogasnog centra .

Glavni županijski vatrogasni zapovjednik Josip Heger

„Županijski vatrogasni operativni centar bio je formiran u Bjelovarsko bilogorskoj županiji, a u jednom trenutku prošli župan Bajs je rekao da je to nadstandard i tada je  ukinut. Tu je nanesena jedna velika šteta vatrogastvu, ali zajedničkim naporima, programima i najavama od 1. srpnja bi počeli s njegovim formiranjem kako bi se i zapovjednicima i  operativcima olakšalo na terenu jer  neće imati problema ni s unosom vatrogasnih intervencija i nekih pojedinih faza vezano za Vatronet. To će se sve odraditi u centru“, kazao je Heger.

Vatrogasna zajednica Grada Čazme nastavit će se truditi da na najbolji mogući način obavlja svoje zadaće i odgovara na izazove s kojima se susreće u svom radu, kako bi osigurala sigurnost i zaštitu svojih građana i njihove imovine.