Odmah po okončanju glumačke izložbe, nekolicina glumica i glumaca se uputila u bjelovarsku knjižnicu „Petar Preradović“ gdje su se oni okušali u knjižničarskom poslu. Sa svim okupljenim ljubiteljima knjiga strpljivo su razgovarali, šalili se, razmjenjivali književna iskustva te im predlagali što posuditi. Također, neke od njih smo upitali čitaju li redovito, koji književni žanrovi su im najdraži i jesu li se ikada razmišljali ozbiljno baviti knjižničarstvom. Stoga, pročitajte što su nam rekli, a potom „bacite oko“ na našu knjižničarsku fotogaleriju.

–Zapravo, mi smo ovdje došli kako bi posjetitelji vidjeli da i mi glumci pratimo knjižničarske sadržaje i rekao bih da smo mi uvijek prisutni na mjestima gdje je riječ o kulturi te umjetnosti. Agitiramo da bi ljudi više dolazili u knjižnicu, odnosno više čitali. Preciznije, da bi oni što više „konzumirali“ bilo kakve kulturne sadržaje. Što se tiče onoga što ja osobno čitam reći ću da trenutno imam ponešto vremena pa sam stoga uzeo knjigu „Plivač“ našega književnika Ivice Prtenjače. Ujedno, to je knjiga koja se dotiče tema nekih mojih projekata i poslova na kojima radim, a uvijek volim istaknuti da više preferiram naše domaće književnike. Također, volim isticati naše domaće filmove, odnosno kazalište te uvijek potičem ljude da budu okrenuti u tom pravcu. U Bjelovaru ne boravim prvi puta. Bio sam u više navrata, a u prošlosti sam čak igrao predstave na BOK-u. No, ono što moram naglasiti jest to da sam po prvi puta boravio u izlogu, dok sam u knjižnici bio i prošle godine – ovim riječima nam se obratio glumac-knjižničar Nikša Butijer.

–Posljednje što sam pročitala bila je knjiga „Zelena svjetla“ sjajnog američkog glumca Matthewa McCnaugheya i moram reći da sam oduševljena. Volim čitati biografije, ali i druga glumačka dijela obzirom da sam i sama glumica koja pokušava pisati. Upravo sada pišem jednu knjigu za koju se nadam da će sljedeće godine biti objavljena te da ćemo je promovirati upravo u bjelovarskoj knjižnici „Petar Preradović“. Obzirom da moja knjiga nosi radni naslov „Tajna barunice Castelli“, momentalno se bavim Krležom. Tako da, čitam sve njegove drame. Samo neke od njih su: „Na rubu pameti“ , „Zastave“ te „Povratak Filipa Latinovicza“ – poručila nam je Anja Šovagović Despot vrlo dobro se snalazeći u ulozi knjižničarke.